AkzoNobel houdt AEX in bedwang

De Europese aandelenmarkten stonden maandagochtend licht hoger ondanks nervositeit over de Griekse schuldencrisis. De AEX -index deed het slechter dan de graadmeters in omringende landen vanwege een forse koersdaling van AkzoNobel .

Rond half twaalf stond de AEX -index in Amsterdam 0,3 procent lager op 327,88 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,3 procent tot 586,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,3 procent hoger.
Het Griekse parlement begint maandag met de bespreking van bezuinigingsvoorstellen. Het land moet op last van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds flink bezuinigen om aanspraak te kunnen maken op een lening van 12 miljard euro.

Griekenland
Dat geld maakt deel uit van het noodfonds van 110 miljard euro dat onder leiding van dat drietal werd opgetuigd. Naar verwachting wordt er woensdag gestemd over de bezuinigingsplannen.

De Griekse schuldencrisis en de kans op besmetting is al maanden een van de belangrijkste onderwerpen op de aandelenmarkten. ''Als er een heldere oplossing komt, kunnen de markten weer richting de hoogste standen van dit jaar'', aldus een handelaar in Londen.

kzoNobel
AkzoNobel hield de AEX -index in de min met een verlies van 10 procent na een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal. Het chemieconcern meldde dat het tweedekwartaalresultaat negatief kan worden beïnvloed door ''uitdagende handelsomstandigheden''.

Het bedrijf kampt onder meer met vertraging bij het doorberekenen van hogere grondstofprijzen, die circa 20 procent hoger liggen dan vorig jaar. ''Zonder het verlies van AkzoNobel zou de AEX een bescheiden winst laten zien'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

SML
Chipmachinefabrikant ASML won ruim 3 procent nadat SNS Securities en de Franse zakenbank Natixis zich positief over het aandeel hadden uitgelaten.
Swedish Automobile ontving een order voor 582 Saabs ter waarde van 13 miljoen euro en kreeg daarmee een beetje lucht. Het geld kan worden gebruikt om salarissen te betalen en een deel van uitstaande schulden aan leveranciers te voldoen. Het aandeel stond ruim 23 procent hoger.
De euro noteerde 1,4205 dollar in vergelijking met 1,4190 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Brentolie daalde met 1,3 procent tot 103,90 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper en kostte 90,60 dollar per vat.

ANP