Schuldencrisis houdt beleggers aan de zijlijn

Beleggers slaagden er maandag niet in de Europese aandelenbeurzen in beweging te krijgen.

Nervositeit over de vraag of het Griekse parlement instemt met begrotingsplannen voerde de boventoon. De AEX -index deed het wat slechter dan de rest na een winstwaarschuwing van AkzoNobel .

Twee uur voor sluiting stond de AEX -index in Amsterdam 0,4 procent lager op 327,42 punten. In de hoofdfondsen waren 46,6 miljoen aandelen verhandeld, terwijl het gemiddelde in de voorgaande dertig handelsdagen op 88,5 miljoen stuks lag.

De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,7 procent tot 584,42 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,4 procent lager.

Bezuinigingsvoorstellen
Het Griekse parlement begint maandag met de bespreking van bezuinigingsvoorstellen. Het land moet op last van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds flink bezuinigen om aanspraak te kunnen maken op een lening van 12 miljard euro.
Dat geld maakt deel uit van het noodfonds van 110 miljard euro dat onder leiding van dat drietal werd opgetuigd.
Naar verwachting wordt er woensdag gestemd over de bezuinigingsplannen. ''Als er een heldere oplossing komt, kunnen de markten weer richting de hoogste standen van dit jaar'', aldus een handelaar in Londen.

AkzoNobel
AkzoNobel verloor 7,5 procent nadat het chemieconcern meldde dat het tweedekwartaalresultaat negatief kan worden beïnvloed door ''uitdagende handelsomstandigheden.''
Het bedrijf kampt onder meer met vertraging bij het doorberekenen van hogere grondstofprijzen, die circa 20 procent hoger liggen dan vorig jaar.
''Zonder het verlies van AkzoNobel zou de AEX een bescheiden winst laten zien'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De waarschuwing van AkzoNobel zette ook de aandelen van branchegenoten als Henkel en BASF lager. De twee concerns leverden respectievelijk 2,3 en 1,2 procent in.

ASML
Chipmachinefabrikant ASML won bijna 2 procent nadat SNS Securities en de Franse zakenbank Natixis zich positief over het aandeel hadden uitgelaten.
Swedish Automobile ontving een order voor 582 Saabs ter waarde van 13 miljoen euro en kreeg daarmee een beetje lucht. Het geld kan worden gebruikt om salarissen te betalen en een deel van uitstaande schulden aan leveranciers te voldoen. Het aandeel stond 24 procent hoger.

De euro noteerde 1,4180 dollar in vergelijking met 1,4190 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.
De prijs van een vat Brentolie daalde met 1,2 procent tot 103,90 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 89,90 dollar per vat.

ANP