Wall Street weer op winst

De aandelenbeurzen in New York vonden maandag na drie dagen van verliezen weer de weg omhoog. Vooral financiële waarden en technologieaandelen zetten de graadmeters op Wall Street op winst.

Halverwege de handelsdag noteerde de toonaangevende Dow-Jonesindex 0,9 procent hoger op 12.041 punten, de S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1278 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,2 procent tot 2685 punten.

Intussen volgen beleggers met argusogen de ontwikkelingen rond de Griekse schuldencrisis.

Het Griekse parlement is maandag begonnen met het bespreken van bezuinigingsplannen die door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds van het land worden geëist in ruil voor een noodlening van 12 miljard euro. Woensdag stemt het parlement over de voorstellen.

''Er is nog veel onzekerheid in de markt, maar het uitblijven van slecht nieuws de laatste paar dagen gekoppeld aan de uitverkoop van vrijdag zet de handel weer in beweging'', zag een analist.

Weinig houvast
Het macro-economische nieuws gaf beleggers weinig houvast. De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten bleven in mei steken op het peil dat in april werd bereikt.

Economen rekenden op een toename van 0,1 procent. Het cijfer is een belangrijke indicator van hoe de Amerikaanse economie ervoor staat. Consumenten zijn goed voor circa 70 procent van die economie.

Technologieconcern Microsoft was de grootste stijger in de Dow met een winst van 4 procent.

ANP