TomTom keldert na winstwaarschuwing

De beurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine winst geopend. Het aandeel van de producent van navigatieapparatuur TomTom kelderde bijna 24 procent nadat het bedrijf met een winst- en omzetwaarschuwing kwam.

De AEX -index noteerde na drie kwartier handel 0,5 procent hoger op 330,22 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 0,6 procent tot 589,51 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1,1 procent omhoog.

TomTom maakte maandag nabeurs een winst- en omzetwaarschuwing voor 2011 bekend vanwege een tegenvallende verkoop. Het is al de tweede keer dit jaar dat TomTom de prognoses neerwaarts bijstelt. SNS Securities verlaagde dinsdag het beleggingsadvies voor het aandeel.

Wall Street
De handel kreeg onder meer steun van de hogere slotstanden op Wall Street op maandag, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer .
Volgens Koenders zullen beleggers een vrij afwachtende houding aannemen in de aanloop naar de stemming in het Griekse parlement op woensdag over de bezuinigingen die een voorwaarde zijn voor extra steun. ''Beleggers willen geen risico lopen.''
UBS verlaagde het beleggingsadvies voor AkzoNobel van 'buy' naar 'neutral'. Maandag kwam AkzoNobel met een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal, waarna het aandeel 6,5 procent verloor. AkzoNobel won dinsdag 0,7 procent.

Overname
DSM kondigde de overname aan van C5 Yeast Company zonder financiële details te verstrekken. Dat bedrijf maakt enzymen en gist voor de tweede generatie biobrandstoffen. DSM steeg 1,4 procent.

Swedish Automobile liet weten een voorlopig akkoord te hebben bereikt over een verkoop en terughuur van het vastgoed van Saab aan een groep Zweedse investeerders. De transactie heeft een waarde van 28 miljoen euro. Swedish Automobile klom 11,4 procent.

Duitsland
Het consumentenvertrouwen in Duitsland is toegenomen, aldus marktonderzoeker GfK. Later op de dag komen ook nog belangrijke cijfers over de huizenprijzen in de Verenigde Staten en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.
De euro noteerde 1,4320 dollar in vergelijking met 1,4280 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

ANP