Europese beurzen flink in de plus

De Europese beurzen zijn woensdag hoger geopend. Optimisme dat nieuwe bezuinigingsmaatregelen kunnen rekenen op steun van het Griekse parlement leidde al tot hogere standen in de Verenigde Staten en Azië. De Europese beurzen volgden.

De AEX -index van het Damrak in Amsterdam noteerde 1 procent hoger op 333,04 punten. De MidKap-index steeg ook 1 procent tot 592,85 punten. De beurs in Londen won 1 procent; die in Parijs en Frankfurt stegen 1,3 procent.

''We zitten in blijde verwachting van het gebeuren in Griekenland'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. De Griekse bezuinigingen zijn een voorwaarde van de Europese landen om Griekenland te blijven steunen met noodleningen.

De analist wees er wel op dat de handelsvolumes relatief klein waren. ''We zitten vlak voor het kwartaaleinde, vlak voor de vakantie. Dat zijn allemaal factoren die een rol spelen.''

Olie
go markets beurs beleggenDe olieprijzen liepen wat op. Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte 93,40 dollar, 0,6 procent meer dan aan het begin van de dag. Brentolie werd 0,5 procent duurder tot 109,30 dollar.

De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en Fugro stonden bovenin de AEX . SBM steeg 4,4 procent, Fugro 3,3 procent. ''De oliesector in Amerika lag ook goed. Na de klap in olieprijzen van de afgelopen weken komt daar weer een beetje een bodem in'', aldus Versteeg. Olieconcern Royal Dutch Shell werd 0,9 procent meer waard.

USG People NV
In de MidKap-index steeg USG People NV 1,7 procent. Het uitzendbedrijf is van plan om een nieuwe reorganisatie door te voeren. Deze zal waarschijnlijk volgende week worden aangekondigd.
Swedish Automobile zat voor de derde dag op rij in de lift. Het aandeel in de eigenaar van de Zweedse autobouwer Saab steeg bijna 30 procent.

Saab
Eerder deze week werd bekend dat Saab een extra order ter waarde van 13 miljoen euro heeft gekregen van een niet bij naam genoemd Chinees concern. De Chinese autodealer Pang Da plaatste eerder al voor 45 miljoen euro orders en liet woensdag aan Dow Jones Newswires weten erop te rekenen dat de auto's op tijd geleverd zullen worden.
Het aandeel Heijmans stond onderin de MidKap met een min van 2,3 procent. SNS Securities had het beleggingsadvies voor de bouwer verlaagd.

De euro was 1,4385 dollar waard tegen 1,4365 dollar aan het eind van de handel op dinsdag.

ANP