Aandelenmarkten blijven in de plus

De Europese aandelenmarkten bleven woensdagmiddag in de plus. De positieve stemming in het Griekse parlement voor meer bezuinigingen gaf beleggers vertrouwen. De handelsvolumes waren wel relatief klein.

Met enkele uren handel te gaan, stond de AEX -index in Amsterdam 1,3 procent hoger op 334,19 punten. De MidKap-index won 1,6 procent tot 596,08 punten.
De grote Europese beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 1 tot 1,6 procent.
In het Griekse parlement was een duidelijke meerderheid voor extra bezuinigingen. De snoeiplannen waren een voorwaarde van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om Griekenland te blijven voorzien van noodleningen.
Op donderdag wordt weer gestemd. Dan gaat het specifiek om wetgeving om de plannen door te voeren.

aandelenbeurs
Oliesector
De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en Fugro stonden bovenin de AEX . SBM steeg 3,5 procent, Fugro 2,7 procent.
''De oliesector in Amerika lag ook goed. Na de klap in olieprijzen van de afgelopen weken komt daar weer een beetje een bodem in'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Olieconcern Royal Dutch Shell werd 0,9 procent meer waard.
In de MidKap-index steeg USG People NV 1,5 procent. Het uitzendbedrijf is van plan om een nieuwe reorganisatie door te voeren. Deze zal waarschijnlijk volgende week worden aangekondigd.

In de lift
Swedish Automobile zat voor de derde dag op rij in de lift. Het aandeel in de eigenaar van de Zweedse autobouwer Saab steeg ruim 36 procent. Eerder deze week werd bekend dat Saab een extra order ter waarde van 13 miljoen euro heeft gekregen van een niet bij naam genoemd Chinees concern.

De Chinese autodealer Pang Da plaatste eerder al voor 45 miljoen euro orders en liet woensdag aan Dow Jones Newswires weten erop te rekenen dat de auto's op tijd geleverd zullen worden.
Het aandeel Heijmans stond onderin de MidKap met een min van 1,6 procent. SNS Securities had het beleggingsadvies voor de bouwer verlaagd.

Euro
De euro was 1,4355 dollar waard. Aan het eind van de Europese beurshandel op dinsdag deed de Europese munt 1,4365 dollar.
Een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,4 procent in prijs tot 93,20 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder tot 109,65 dollar.

ANP