Grieks 'ja' galmt door

Het Griekse 'ja' van woensdag op de forse bezuigingsplannen om het land er weer bovenop te helpen, galmde donderdag na op de Europese beurzen.
Financiële fondsen, zoals in Amsterdam ING en Aegon , stonden bovenaan het rijtje met winnaars.
De AEX noteerde na een half uur handelen 0,3 procent hoger op 336,34 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, won 0,4 procent tot 601,82 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen van 0,4 tot 0,8 procent.

''De grootste Griekse zorgen liggen achter ons'', aldus de handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer . ''De grootste hobbel is genomen.''

go markets beurs beleggen
Wall Street
Het hogere slot op Wall Street woensdag, de derde positieve slotstand op rij, hielp Europese beleggers ook wat. ''Er is een rally gaande richting het einde van het tweede kwartaal'', aldus Koenders, die spreekt van een ''technisch herstel''.
Het wachten is nu op de Europese beurzen. Met name de AEX presteerde de afgelopen dagen onder de maat, ingegeven door winstwaarschuwingen van bedrijven. ''Er zullen wel wat koopjesjagers in Amsterdam actief zijn.''
ING en Aegon waren bovenin de AEX -index te vinden met koerswinst van 1,6 procent. Overigens maakte ING voorbeurs bekend een Australisch onderdeel te hebben verkocht aan de Zwitserse zakenbank UBS . Financiële details over de deal werden niet bekendgemaakt.

Arcadis
Beleggers in Amsterdam kregen voorbeurs ook nog nieuws over advies- en ingenieursbureau Arcadis . De onderneming wist de meeste bankleningen te herfinancieren en voor 110 miljoen dollar kapitaal te plaatsen. Het aandeel steeg met 0,9 procent.
Voor de vierde dag op rij kon Swedish Automobile rekenen op steun van beleggers. Het aandeel noteerde 27,5 procent hoger. Het moederbedrijf van Saab maakte woensdag bekend dat de productie van Saab hopelijk binnen twee weken hervat wordt.

Duitsland
Tegenvallend macronieuws kwam er uit Duitsland. In mei zijn daar de detailhandelsverkopen met 2,8 procent gedaald, terwijl er gerekend was op een toename van 0,5 procent.

De euro steeg tot 1,4505 dollar van 1,4430 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

ANP