Beurzen houden plussen vast

De toonaangevende Europese beurzen stonden donderdagmiddag, op de laatste handelsdag van het tweede kwartaal, licht in de plus.
Het Griekse 'ja' tegen de bezuinigingsmaatregelen klonk nog na. Een positieve stemming op Wall Street zette de graadmeters verder omhoog.

De AEX noteerde halverwege de handelsmiddag 0,7 procent hoger op 337,59 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, won 1,1 procent tot 605,75 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen van 0,5 tot 1 procent omhoog.

De Amerikaanse beurzen begonnen de laatste handelsdag van het tweede kwartaal ook positief. Tegenvallende macrodata over het aantal werkloosheidsaanvragen temperde de stemming iets.

Winnaars
Door het Griekse 'ja' op de bezuingingsmaatsregelen die het land er weer bovenop moeten helpen, gingen met name financiële fondsen omhoog. ING en Aegon behoorden gedurende de dag bij de winnaars met plussen van 1,9 procent.

De Griekse schuldencrisis bleef ook donderdag de gemoederen bezig houden. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble meldde dat er een akkoord is gesloten tussen de regering en de bankensector betreffende noodsteun voor het Zuid-Europese land.

go markets beurs beleggen USG People NV
USG People NV was een van de grote winnaars in de MidKap met een koerssprong van 4,5 procent. Vakbond FNV maakte bekend dat de uitzender van plan is 75 banen te willen snijden op het hoofdkantoor en veertig IT-banen te willen oursourcen.
De grootste stijger in Amsterdam was voor de vierde dag op rij Swedisch Automobile. Het aandeel noteerde 405 procent hoger. Het moederbedrijf van Saab kampt al weken met financieringsproblemen en het stilliggen van de productie. Woensdag stelde het bedrijf te verwachten de productie binnen twee weken weer op te starten.

Olie
Olie werd een fractie duurder. Een vat ruwe Amerikaanse olie ging voor 95,15 dollar weg. Brentolie daalde met 0,1 procent tot 112,24 dollar per vat.
De euro noteerde 1,4465 dollar tegen 1,4430 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woensdag.

ANP