Europese beurshandel opent kalm

De Europese beurzen zijn vrijdag zonder grote uitslagen geopend. Beleggers nemen een adempauze na de forse opmars van de afgelopen dagen.

In Amsterdam stond de AEX -index ruim een halfuur na de opening 0,2 procent lager op 338,83 punten. De MidKap-index steeg 0,2 procent tot 608,61 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden de graadmeters tot 0,2 procent in de min.

De opluchting over de goedkeuring van bezuinigingsplannen door het Griekse parlement zorgde donderdag en vrijdag nog voor forse koerswinsten in New York en op de beurzen in Azië. In Europa lijkt de grootste euforie inmiddels voorbij.

''Het einde van de zaak is het einde van het vermaak'', concludeerde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer . ''Nu is Europa weer aan zet.''

go markets beurs beleggen
Economie
Handelaren verwachten vrijdag een rustige handelsdag, in aanloop naar de viering van Onafhankelijkheidsdag maandag in de Verenigde Staten. Even voor 10.00 uur krijgen beleggers wel nog een actuele blik op de stand van de Europese economie.
Onderzoeksbureau Markit publiceert dan de meest recente stand van de inkoopmanagersindex voor de industrie.

Fugro
In de AEX stond Fugro vrijdagochtend bovenaan met een koerswinst van ruim 1 procent. De bodemonderzoeker profiteerde van een adviesverhoging door analisten van Goldman Sachs . Dezelfde analisten verlaagden het koersdoel voor de dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore . Dat aandeel noteerde 1,3 procent in de min.
In de MidKap won ASM International 1,4 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie ligt volgens berichten in het Financieele Dagblad opnieuw onder vuur van activistische aandeelhouders. Die zouden meer rendement willen zien van het goeddraaiende zusterbedrijf ASM Pacific.

Dollar
De euro was vrijdagochtend 1,4515 dollar waard. Dat was een fractie meer dan aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde bijna 1 procent tot 94,70 dollar. Brentolie zakte met dezelfde marge tot 111,40 dollar per vat.

ANP