Rustige handel op Europese beurzen

De Europese beurshandel luidde het weekeinde vrijdag vervroegd in. Op een dag met weinig handel schommelden de graadmeters rond de slotstanden van donderdag.

Even na de vlakke opening van Wall Street noteerde de Amsterdamse AEX -index 0,1 procent hoger op 339,97 punten. De MidKap ging 0,2 procent omhoog tot 608,51 punten. De FTSE -index in Londen klom eveneens 0,2 procent, terwijl de beurzen in Frankfurt en Parijs 0,1 procent inleverden.

Zorgen over de dreigende ineenstorting van de eurozone maakten deze week plaats voor opluchting over de bezuinigingsplannen van Griekenland. Die zorgde de afgelopen dagen voor een flinke opmars van de beursgraadmeters.

aandelenbeursNieuwe economische zorgen
Vrijdag tekenden zich echter nieuwe economische zorgen af. Uit nieuwe cijfers bleek dat de groei van de industrie zowel in Europa als in China afgelopen maand fors is afgezwakt. Later op de middag komen vergelijkbare cijfers over de Amerikaanse industrie naar buiten.
De opluchting over Griekenland zorgde vrijdag opnieuw voor forse koerswinsten van Duitse en Franse banken die relatief veel Grieks staatspapier op hun balans hebben. In Frankfurt was Commerzbank een van de grootste winnaars met een plus van circa 3 procent. In Parijs wonnen Société Générale, Crédit Agricole, BNP Paribas en zakenbank Natixis 1 tot 2 procent.

AEX
In de AEX was Fugro de hele dag de uitblinker. De aandelen van de bodemonderzoeker kregen een positieve aanbeveling van de analisten van Goldman Sachs en stegen ruim 3 procent in waarde.
In de MidKap waren bouwbedrijven in trek. Heijmans voerde de index aan met een koerswinst van ruim 4 procent. Branchegenoot BAM won 3,3 procent. Dat bedrijf meldde vrijdagochtend nieuwe opdrachten in Jordanië en Liberia met een totale waarde van 85 miljoen euro.

De euro werd vrijdagmiddag voor 1,4460 dollar verhandeld, tegen 1,4510 dollar bij het sot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 93,50 dollar. Brentolie zakte 2,5 procent tot 109,70 per vat.

ANP