Beurzen hoger het weekeinde in

De Europese beurzen zijn vrijdag flink hoger gesloten. Veel beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse productiesector gaven beleggers vertrouwen.

De aandelen van Nederlandse bouwbedrijven zaten in de lift na de bekendmaking van een verlaging van de overdrachtsbelasting. De AEX -index van het Damrak in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 342,82 punten. De MidKap-index steeg 1 procent tot 613,30 punten. De grote Europese graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,6 tot 0,7 procent.

aandelenbeursVersnelling
Uit cijfers van de Amerikaanse vereniging van inkoopmanagers bleek dat de groei van de productiesector in de VS in juni is versneld terwijl economen een vertraging verwachtten. ''Er komt langzaam bewijs voor een groeiversnelling in de tweede jaarhelft. Toenemende bedrijfsactiviteit en dalende inflatie zijn een goede mix voor aandelenmarkten'', aldus ING-econoom Rob Carnell.

Heijmans
In de MidKap won Heijmans 4,9 procent en steeg BAM 5,1 procent. Volgens een analist van de Zwitserse bank UBS valt de verlaging van de overdrachtsbelasting per saldo gunstig uit voor bouwbedrijven. Met de maatregel hoopt de overheid de woningmarkt uit het slop te trekken.

In de AEX was Fugro de hele dag de uitblinker. De aandelen van de bodemonderzoeker kregen een positieve aanbeveling van de analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs en stegen 3,9 procent in waarde. Elektronicaconcern Philips was de enige daler van de AEX met een min van 0,3 procent.

Saab
Swedish Automobile sloot de week af met een koersdaling van 9,1 procent op 2,51 euro. Het aandeel was de eerste vier dagen van de week sterk hersteld van de koersval een week eerder.

Vorige week vrijdag noteerde het aandeel in de eigenaar van Saab op het dieptepunt 0,66 euro door zorgen over een dreigend faillissement. Door een nieuwe Chinese order en een noodlening verbeterden de vooruitzichten voor de Zweedse autobouwer deze week.

Euro
De euro werd vrijdagmiddag voor 1,4510 dollar verhandeld. Dit was nagenoeg even veel als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 94,15 dollar. Brentolie zakte 2 procent tot 110,20 dollar per vat.

ANP