Verlies ligt op de loer na sterke beursweek

Koersdalingen liggen de komende week op de loer na de winsten op de aandelenmarkten vorige week. Wall Street kende de sterkste beursweek in bijna twee jaar. Bij gebrek aan tweedekwartaalcijfers uit het bedrijfsleven zullen macro-economische cijfers moeten uitwijzen welke kant het op gaat.

De AEX -index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot vrijdag 0,9 procent hoger op 342,82 punten. Die winst was vooral te danken aan een veel beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie.

Uit cijfers van de Amerikaanse vereniging van inkoopmanagers bleek dat de groei van de productiesector in de VS in juni is versneld, terwijl economen een vertraging verwachtten.

''Er komt langzaam bewijs voor een groeiversnelling in de tweede jaarhelft. Toenemende bedrijfsactiviteit en dalende inflatie zijn een goede mix voor aandelenmarkten'', aldus ING-econoom Rob Carnell.

Banengroei
Cijfers die de groeiversnelling kunnen bevestigen in de komende week zijn onder meer de fabrieksorders in mei, de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in juni en de banengroei in de Verenigde Staten exclusief de agrarische sector in juni.

Beleggers buiten de Verenigde Staten moeten het maandag stellen zonder inspiratie van Wall Street . De beurzen in New York zijn gesloten in verband met de viering van Independence Day. Dan wordt de afscheiding van de Verenigde Staten van het Verenigd Koninkrijk in 1776 gevierd.

Schuldenplafond
Nu de rust rond Griekenland enigszins is weergekeerd, na het akkoord over een lening van 12 miljard euro, zullen beleggers met name kijken naar de situatie in de Verenigde Staten. De aandacht zal daarbij, naast de macro-economische gegevens, vooral uitgaan naar de Amerikaanse schuldenproblematiek.

De federale overheid dreigt op 2 augustus 'op slot' te gaan als de Democraten en de Republikeinen geen akkoord bereiken over een verhoging van het schuldenplafond.

Uitgaven
De Verenigde Staten hebben een staatsschuld van 14,3 biljoen dollar (9,8 biljoen euro). De Republikeinen willen dat president Obama zijn uitgaven beperkt, maar het Witte Huis zegt tot het einde van volgend jaar 2,4 biljoen dollar nodig te hebben.

Tot nu toe is alleen in de staat Minnesota de publieke sector tot stilstand gekomen. Alleen de rechtbanken, de gevangenissen en de hulpdiensten draaien daar nog. De staat heeft een begrotingstekort van 5 miljard dollar, waarvoor de Democraten en Republikeinen nog geen oplossing hebben gevonden.

ANP