Weinig beweging Europese beurzen

De Europese beurzen kwamen maandag bij het begin van de handel nauwelijks in beweging.

aandelenbeursDe Amerikaanse aandelenmarkten zijn gesloten in verband met de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid en het belooft daarom een rustige beursdag te worden. Na ruim een half uur handelen stond de AEX -index 0,1 procent lager op 342,39 punten.
De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 614,12 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt noteerde 0,1 procent lager tot 0,1 procent hoger.

Niet spectaculair
''Het wordt niet spectaculair. De Amerikaanse beurzen zijn gesloten, Griekenland is even van de tafel'', zei Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. Dit weekend besloten de eurolanden om het vijfde deel van een pakket noodleningen voor Griekenland vrij te geven.
Met de 12 miljard euro kan de noodlijdende Staat weer even vooruit en zijn de zorgen over een Grieks bankroet naar de achtergrond verdwenen.
Swedish Automobile stond 15,1 procent hoger. Een niet-bindende overeenkomst met enkele Chinese partners is omgezet in een bindende overeenkomst. Onder de overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd, doen de Chinezen een broodnodige investering van in totaal 245 miljoen euro in de Zweedse autobouwer Saab.

ASML
In de AEX stond chipmachinebouwer ASML bovenin met een plus van 1,2 procent. Financiële aandelen deden het relatief slecht. Aegon en ING daalden tot 1 procent.
Automatiseerder Qurius liet vrijdag nabeurs weten te verwachten dat het later deze maand meer bekendmaakt over hechtere samenwerking met het Franse Prodware.
Prdware nam eerder dit jaar een belang in Qurius en de partijen zijn daarna het gesprek aangegaan over samenwerking. Het aandeel Qurius won maandag 2,6 procent.

Verkoop
Technisch dienstverlener Imtech liet weten de Zweedse technische handelsactiviteiten te verkopen aan Ahlsell. Imtech krijgt gedurende 5 jaar gunstige inkoopvoorwaarden voor producten van Ahlsell. Imtech stond 0,2 procent lager.

De euro was maandagochtend 1,4525 dollar waard tegen 1,4505 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 95,15 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent tot 111,85 dollar per vat.

ANP