Swedish Automobile uitschieter op stil Damrak

Saab-eigenaar Swedish Automobile was maandag de meest in het oog springende uitschieter op de Amsterdamse beurs. De ochtendhandel verliep verder rustig. De Europese aandelenmarkten kwamen amper in beweging.

De AEX -index stond kort voor het middaguur 0,1 procent lager op 342,60 punten. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 615,43 punten. De CAC 40 in Parijs noteerde 0,1 procent lager. De DAX in Frankfurt en de Londense FTSE stegen 0,1 en 0,3 procent.
Swedish Automobile maakte bekend dat de niet-bindende overeenkomst met Chinese partijen bindend zijn geworden. De Chinezen zullen voor 245 miljoen euro belangen nemen in het autoconcern.
Verder is afgesproken dat de Russische investeerder Vladimir Antonov aandeelhouder van het bedrijf kan worden. Het aandeel Swedish Automobile steeg bijna 14 procent.

aandelenbeursGriekenland
Dit weekend stemden de eurolanden in met de verstrekking van een nieuwe tranche noodleningen aan Griekenland. Daarmee zijn de zorgen over de financiën van de Griekse overheid voorlopig naar de achtergrond gedreven.
Tegelijkertijd wezen enkele meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten en China onlangs op een mogelijke verbetering van de wereldeconomie. De afgelopen tijd speelde de angst voor een afzwakking van de economie de beurzen parten.

New York
De beurzen in New York blijven maandag gesloten in verband met de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Zonder Wall Street om de Europese handel de weg te wijzen, waren Europese beleggers terughoudend.
In de MidKap was Wavin de koploper met een plus van 3,6 procent. De analisten van Exane startten het volgen van het aandeel in de producent van leiding- en buizensystemen met een positief advies.

Qurius
Automatiseerder Qurius liet vrijdag nabeurs weten te verwachten dat het later deze maand meer bekendmaakt over hechtere samenwerking met het Franse Prodware. Prodware nam eerder dit jaar een belang in Qurius en de partijen zijn daarna het gesprek aangegaan over samenwerking. Het aandeel Qurius won maandag 1,2 procent.
De euro was 1,4525 dollar waard tegen 1,4505 dollar bij het sluiten van de handel vrijdag.

Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder en kostte 95,10 dollar per vat. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 111,60 dollar.

ANP