CSM onderuit op licht lager Damrak

De beurs in Amsterdam is dinsdag licht lager geopend. Beleggers namen wat winsten na de koersstijgingen van de afgelopen tijd. De producent van bakkerij-ingrediënten CSM ging sterk omlaag na een winstwaarschuwing.

De AEX -index stond na bijna drie kwartier handel een fractie lager op 343,46 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 608,27 punten. De beurs in Parijs verloor 0,2 procent. Frankfurt en Londen stonden 0,2 procent hoger.
\'\'We consolideren de winst van de afgelopen 5 handelsdagen. Het handelsvolume is laag\'\', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer .

\"aandelenbeurs\"
CSM
CSM verloor 10,8 procent in de MidKap. Dit jaar zal het bedrijf 240 miljoen euro meer kwijt zijn aan grondstoffen dan vorig jaar. CSM zei dat de omzet in de eerste helft van dit jaar hoger zal zijn dan een jaar eerder.
Het bedrijfsresultaat voor belastingen zal echter lager uitvallen, aldus het bedrijf. Rabo verlaagde het beleggingsadvies voor CSM na het winstalarm.
Biotechnologiebedrijf OctoPlus heeft een contract gesloten met een Deense farmaceut over procesontwikkeling en productie. De waarde van het contract en de naam van het Deense bedrijf werden niet bekendgemaakt. OctoPlus won 6,1 procent.

Nieuw contract
TIE Holding klom 3,6 procent. Het softwarebedrijf maakte maandag nabeurs bekend een contract te hebben getekend met Quantore, waarmee een omzet is gemoeid van 1 miljoen euro.
Er komen dinsdag cijfers over de Europese dienstensector en de detailhandelsverkopen naar buiten. Uit de Verenigde Staten worden cijfers gemeld over de orders voor duurzame goederen en de fabrieksorders.

De euro was 1,4480 dollar waard tegen 1,4525 dollar bij het sluiten van de handel maandag.

ANP