CSM fors omlaag na winstalarm

De beurs in Amsterdam ging dinsdagochtend na een aarzelende opening licht omhoog.
Het aandeel CSM daalde sterk na een winstwaarschuwing. De producent van bakkerij-ingrediënten en melkzuur heeft last van de gestegen grondstofprijzen die de winstgevendheid onder druk zetten.

De AEX -index noteerde tegen het middaguur 0,2 procent hoger op 344,29 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 608,98 punten. De beurs in Parijs zakte 0,1 procent. In Londen en Frankfurt stonden winsten tot 0,3 procent op de borden.

go markets beurs beleggen
CSM
Het aandeel CSM verloor 9 procent. De winst in het eerste halfjaar zal lager uitvallen dan een jaar eerder omdat de grondstofkosten hoger zijn dan eerder werd verwacht.
Het bedrijf rekent op een bedrijfsresultaat van 80 miljoen euro, 20 procent minder dan in dezelfde periode van 2010. De omzet zal wel toenemen, aldus CSM.
Analisten schrokken van de winstwaarschuwing. Rabo verlaagde het beleggingsadvies voor CSM. Maandag verloor het aandeel CSM al 5,4 procent.
Voor de rest was het vrij rustig op de beurs, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers. ''We zijn in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag en de cijfers over het tweede kwartaal.''

Zeer voorzichtig
Volgens Plomp zullen bedrijven zeer voorzichtig zijn om vooruitzichten voor heel 2011 te geven vanwege de onzekere economische omstandigheden. ''Ik denk dat maar weinig bedrijven zich zullen uitspreken voor de rest van het jaar.''
Drukkerijgroep Roto Smeets tekende een koerswinst op van 7,2 procent. Roto heeft een contract getekend om 3 jaar de druk van het blad De Kampioen van de ANWB te verzorgen.

OctoPlus
Biotechnologiebedrijf OctoPlus ging 4,4 procent omhoog. OctoPlus heeft een procesontwikkelings- en productiecontract getekend met een Deens bedrijf.
De euro noteerde een stand van 1,4480 dollar. Bij het slot van de handel op maandag was de euro 1,4525 dollar waard.

ANP