CSM onderuit na verrassend winstalarm

De producent van bakkerij-ingrediënten en melkzuur CSM was dinsdag de gebeten hond op de beurs in Amsterdam na een onverwachte winstwaarschuwing. Het bedrijf heeft last van de gestegen grondstofprijzen die de winstgevendheid onder druk zetten.

De AEX -index noteerde halverwege de middag 0,3 procent hoger op 344,35 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 607,47 punten. De beurs in Parijs zakte 0,3 procent. In Londen en Frankfurt stonden winsten tot 0,3 procent op de borden.

De beurzen in New York openden dinsdag vrijwel vlak, na maandag gesloten te zijn geweest voor Independence Day. Kort na opening op Wall Street komen nog cijfers over de orders voor duurzame goederen en de fabrieksorders.

\'go
Verlies CSM
Het aandeel CSM verloor 9,1 procent. De winst in het eerste halfjaar zal lager uitvallen dan een jaar eerder omdat de grondstofkosten hoger zijn dan eerder werd verwacht. Het bedrijf rekent op een bedrijfsresultaat van 80 miljoen euro, 20 procent minder dan in dezelfde periode van 2010. De omzet zal wel toenemen, aldus CSM.
Maandag verloor het aandeel CSM al 5,4 procent. Het handelsvolume was maandag volgens de Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) bovendien drie keer zo groot als op een gemiddelde beursdag.
De VEB sluit handel met voorkennis niet uit. De Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) bekijkt de koersontwikkeling van CSM, maar is nog geen formeel onderzoek begonnen.

Rustig
Voor de rest is het vrij rustig op de beurs, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers. \'\'We zijn in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag en de cijfers over het tweede kwartaal.\'\'
Volgens Plomp zullen bedrijven zeer voorzichtig zijn om vooruitzichten voor heel 2011 te geven vanwege de onzekere economische omstandigheden. \'\'Ik denk dat maar weinig bedrijven zich zullen uitspreken voor de rest van het jaar.\'\'

Roto Smeets
Drukkerijgroep Roto Smeets tekende een koerswinst op van 6,3 procent. Roto heeft een contract getekend om 3 jaar de druk van het blad De Kampioen van de ANWB te verzorgen.
Biotechnologiebedrijf OctoPlus ging 4,4 procent omhoog. OctoPlus heeft een procesontwikkelings- en productiecontract getekend met een Deens bedrijf.

De euro noteerde een stand van 1,4480 dollar. Bij het slot van de handel op maandag was de euro 1,4525 dollar waard.

ANP