Verliezen op beurzen lopen op

De Europese beurzen stonden woensdag in het eerste handelsuur op verlies. De schuldencrisis drong zich weer naar de voorgrond door de waarschuwingen van kredietbeoordelaar Moody's over Portugal.

In Amsterdam stond de AEX -index van 25 meest verhandelde fondsen een half uur na de opening 0,4 procent lager op 341,83 punten.
De MidKap-index voor middelgrote fondsen zakte 0,6 procent tot 603,58 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de graadmeters tot 0,3 procent omlaag.

Opluchting
''Na een paar dagen van opluchting over Griekenland wordt er nu een pas op de plaats gemaakt'', stelde vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. ''De problemen in de eurozone komen weer in beeld door de waarschuwingen over Portugal.''

Dinsdag verlaagde Moody's de kredietwaardigheid van Portugal tot 'junk'. Volgens de kredietbeoordelaar bestaat er een groot risico dat het land een volgende ronde van staatssteun nodig heeft, voordat het kan terugkeren naar de kapitaalmarkt.
In de AEX stonden ING en Aegon onderaan met minnen van circa 1,5 procent. SNS Reaal verloor in de MidKap bijna 3 procent. Ook op de andere belangrijke beurzen in Europa hoorden banken en verzekeraars bij de grootste verliezers.

aandelenbeurs
Arbeidsmarkt
Naast de zorgen over Europa hield het vooruitzicht van belangrijke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, later deze week, beleggers aan de kant. Vrijdag wordt bekendgemaakt hoeveel banen er in juni in de Verenigde Staten zijn gecreëerd.
Economen voorspellen dat de arbeidsmarkt zich in die maand gunstiger heeft ontwikkeld dan in mei. De renteverhoging die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag naar verwachting doorvoert, houdt de markt minder bezig, aldus Geerken. ''Die zit al in de prijzen verwerkt.''

Verliezers
Op Beursplein 5 hoorde CSM opnieuw bij de verliezers. De producent van bakkerij-ingrediënten noteerde 1,4 procent lager, nadat het aandeel dinsdag al bijna 8 procent zakte door een winstwaarschuwing voor de eerste helft van 2011. De analisten van Rabobank verlaagden woensdag hun advies voor CSM van 'kopen' naar 'houden'.

De euro werd woensdagochtend voor 1,4385 dollar verhandeld, tegen 1,4420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 97,10 dollar. Brentolie was met 113,45 dollar per vat een fractie goedkoper dan aan het begin van de dag.

ANP