Portugese zorgen zetten beurzen op verlies

De Europese beurzen doken woensdag na een positieve week collectief in de min. De waarschuwingen van kredietbeoordelaar Moody's over Portugal zetten de schuldencrisis weer in het middelpunt van de belangstelling.

Rond half 12 stond de Amsterdamse AEX -index 0,5 procent lager op 341,35 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 603,33 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen liepen de verliezen uiteen van 0,3 tot 0,5 procent.
Dinsdag waarschuwde Moody's dat Portugal waarschijnlijk meer noodleningen nodig heeft voordat het land weer terechtkan op de financiële markten. Het bureau verlaagde de status van Portugees krediet tot 'junk'.

Bezuinigingen
''Het viel te verwachten dat de instemming van het Griekse parlement met de bezuinigingen vorige week geen definitief einde zou maken aan de zorgen over de Europese schulden'', stelde beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ''Europa moet met een alomvattend plan komen om de problemen op te lossen.''
Aandelen van Europese banken en verzekeraars gingen opnieuw onderuit. In de AEX stonden ING en Aegon onDaraan met een verlies van circa 2 procent.

SNS Reaal leverde in de MidKap ruim 3 procent in. In Frankfurt verloren Deutsche Bank en Commerzbank tot 2 procent. In Parijs spande Crédit Agricole de kroon met een min van bijna 4 procent.

aandelenbeurs
CSM
In Amsterdam hoorde CSM opnieuw bij de verliezers. De producent van bakkerij-ingrediënten noteerde bijna 3 procent lager, nadat het aandeel dinsdag al ongeveer 8 procent was gezakt door een winstwaarschuwing voor de eerste helft van 2011. De analisten van Rabobank verlaagden woensdag hun advies voor CSM van 'kopen' naar 'houden'.
De euro werd woensdagochtend voor 1,4350 dollar verhandeld, tegen 1,4420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,3 procent tot 96,65 dollar. Brentolie was met 112,60 dollar per vat bijna 1 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

ANP