Aandelenmarkten houden winst vast

De Europese aandelenmarkten bleven donderdagochtend in de plus in de aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om kwart voor twee. Marktpartijen zijn vooral benieuwd naar het commentaar bij het rentebesluit.

Rond half twaalf noteerde de AEX -index in Amsterdam 0,5 procent hoger op 343,32 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven leverde de openingswinst in en stond onveranderd op 604,57 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs koersten tot 0,5 procent hoger.

'Beleggers willen vooral weten hoe de ECB omgaat met het standpunt van Standard & Poor's dat het verlengen van de looptijden van Griekse staatsobligaties in feite neerkomt op wanbetaling'', aldus een handelaar in Londen. De ECB verhoogt vrijwel zeker de rente van 1,25 naar 1,5 procent.

De kredietbeoordelaar kreeg, evenals branchegenoot Moody's , zware kritiek van Europee politici. De Amerikaanse instellingen zouden vooroordelen hebben over de Europese schuldencrisis, aldus EU-president Barroso. Moody's waarschuwde woensdag dat Portugal nieuwe noodleningen nodig heeft.

Het alarm van Moody's zette woensdag met name de aandelen van banken en verzekeraars onder druk, waarbij de verliezen in onder meer Parijs en Milaan opliepen tot 7 procent. Aegon en ING leverden tot 2,3 procent in, maar stonden donderdag tot 0,6 procent hoger. Ook de branchegenoten die woensdag onderuit gingen, waaronder Barclays , Commerzbank en Société Générale, stonden op winst.

De AEX -index werd aangevoerd door chipmachinefabrikant ASML , dat een adviesverhoging kreeg van zakenbank UBS . Het aandeel is volgens UBS sinds februari met 19 procent gedaald, waardoor de waardering momenteel aantrekkelijk is, aldus de bank. ASML won 2,3 procent.

Ook Fugro kreeg een opwaardering, van zakenbank Theodoor Gilissen. De bank verwacht dat oliemaatschappijen, de belangrijkste klantengroep voor de bodemonderzoeker, hun investeringen op peil zullen houden. Daarnaast neemt de overcapaciteit op de markt voor seismisch onderzoek terug. 'De prijzen zullen herstellen. Dat draagt flink bij aan de winstgroei'', aldus Theodoor Gilissen. Fugro koerste 2,2 procent hoger.

Een sterker dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden zorgde voor een stijging van de olieprijzen. Brentolie werd 0,8 procent duurder en kostte 114,55 dollar per vat. Ruwe Amerikaanse olie werd voor 97,45 dollar verhandeld, dat was 0,8 procent meer dan eerder op de dag. Royal Dutch Shell koerste 1,1 procent hoger. BP ging 0,6 procent vooruit en Total won 1,2 procent.

De euro noteerde 1,4305 dollar in vergelijking met 1,4325 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

ANP