Europese beurzen sluiten hoger door cijfer VS

De effectenbeurzen in Europa zijn donderdag hoger gesloten. Optimisme onder beleggers werd gestuwd door een gunstig banenrapport uit de Verenigde Staten. Beleggers hopen dat een recente vertraging van de economie tijdelijk zal blijken.

De AEX -index begon direct op te lopen na de bekendmaking van het cijfer van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP . Uiteindelijk sloot de graadmeter van de Amsterdamse beurs 1 procent (3,54 punten) hoger op 345,16 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent (2,64 punten) tot 607,21 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,9 procent vooruit.

Het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven steeg volgens ADP in juni met 157.000. Dat is een veel sterkere stijging dan de aanwas van 68.000 die door economen werd voorzien. In mei viel het rapport nog erg tegen.

Banengroei
Toen gingen marktkenners uit van een banengroei van 175.000, maar bleef de teller aanvankelijk steken op 38.000. Dat cijfer werd donderdag herzien tot een toename van 36.000.

''Het is een bevestiging dat de zwakte die we in mei zagen, eerder een hobbel in de weg was dan een val in een bodemloze put'', zei een econoom in New York. ''Maar dat betekent niet dat we doordenderen met de economische groei.''

Het banencijfer had ook een stuwend effect op de olieprijs. Een vat Brentolie werd 1,8 procent duurder en kostte 117,34 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd voor 98,37 dollar per vat verhandeld, 1,8 procent meer dan eerder op de dag. Royal Dutch Shell steeg in Amsterdam 1,4 procent, Total noteerde in Parijs plus 1,5 procent en BP won in Londen 1,7 procent.

Olieprijs
Air France-KLM - Air France-KLM , een aandeel dat negatief gecorreleerd is met de olieprijs, was een van de weinige dalers in de AEX met een min van 2,5 procent.

Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) hintte donderdag in een toelichting op het rentebesluit op een verdere renteverhoging later in het jaar. Donderdag werd de rente zoals verwacht met een kwart procentpunt verhoogd tot 1,5 procent.

Staalfabrikant ThyssenKrupp viel als enige uit de toon. Het aandeel verloor 5,2 procent en stond daarmee onderaan de DAX in Frankfurt. Het koersverlies volgde op de uitgifte van bijna 50 miljoen aandelen.

Schuldenlast
De opbrengst van 1,6 miljard euro is bedoeld om de schuldenlast van 6,5 miljard euro te verlichten. De schulden liepen sinds september vorig jaar met 2,7 miljard euro op als gevolg van voorraadopbouw tegen hogere prijzen.

ASML (plus 3,6 procent) en Fugro (plus 4,2 procent) waren vanaf de openingsbel bovenaan de AEX te vinden en liepen in de loop van de middag verder op. Zowel de chipmachinefabrikant als de bodemonderzoeker kreeg een positief analistenrapport.

Saab
Het aandeel Swedish Automobile was de sterkste daler in Amsterdam met een min van 10,2 procent. Donderdag maakte het bedrijf bekend dat de productie van Saab deze maand niet wordt hervat. Het noodlijdende bedrijf richt zich nu op een herstart op dinsdag 9 augustus.

De euro noteerde 1,4350 dollar in vergelijking met 1,4325 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

ANP