Europese beurzen voorzichtig omhoog

De Europese beurzen zijn vrijdag met voorzichtige winsten geopend. Beleggers wachten hoopvol op cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die vrijdagmiddag naar buiten worden gebracht.

Een halfuur na de opening noteerde de Amsterdamse AEX -index 0,58 punten hoger op 345,68 punten. Een winst van 0,2 procent. De MidKap-index stond vlak op 607,26 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden winsten tot 0,3 procent.

Donderdag kwam loonstrookverwerker ADP met een sterk meevallend cijfer over het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven. Beleggers denken daarom dat ook het officiële cijfer vrijdag beter dan verwacht zal zijn.

Als dat zo is, kunnen de beurzen verder omhoog, denkt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer . Ook al hebben de beurzen op Wall Street de afgelopen tijd al een flinke rally achter de rug.

Fagron
In Amsterdam gaat vrijdag de aandacht verder uit naar Fagron . De toeleverancier aan de medische sector meldde voorbeurs in een tussentijds handelsbericht dat de omzet in de eerste helft van dit jaar met 13,7 procent is gestegen.
Voor heel 2011 rekent het bedrijf op een omzetgroei van 8 tot 12 procent. Het aandeel Fagron stond na 30 minuten handel op een winst van ruim 3 procent.

go markets beurs beleggen
India
Tankopslagbedrijf Vopak liet weten de Indiase markt te betreden met de overname van CRL Terminals in de haven van Kandla. Het gaat om een van de grootste onafhankelijke opslagterminals voor chemicaliën en plantaardige olie in India. Vopak noteerde een winst van 0,3 procent.
Uitzender USG People NV , dat donderdag meldde 360 banen te gaan schrappen, zei vrijdag een nieuwe kredietfaciliteit te hebben afgesloten ter waarde van 700 miljoen euro. Het nieuwe krediet heeft betere voorwaarden dan de faciliteit die wordt vervangen, aldus USG. Het aandeel stond vrijwel vlak.

Olie
SBM Offshore meldde samen met een aantal partners een nieuwe drijvende LNG-faciliteit te gaan ontwikkelen in de Timorzee. Het aandeel stond 0,1 procent hoger.
De euro noteerde 1,4330 dollar tegen 1,4350 dollar bij het slot op donderdag. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte vrijdag 98,53 dollar, een daling van 0,1 procent. Brentolie verloor 0,4 procent en kostte 118,09 dollar.

ANP