Beurzen wachten op banencijfer VS

Met vrijwel vlakke standen op de borden wachtten beleggers vrijdag op de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die in de middag naar buiten worden gebracht.
De verwachtingen zijn hooggespannen na positieve cijfers op donderdag, maar de stemming onder beleggers leek mat.

Rond 11.30 uur noteerde de AEX -index in Amsterdam een verlies van 0,1 procent op 344,87 punten. De MidKap-index stond vlak op 607,39 punten. De beurs in Frankfurt noteerde 0,2 procent winst. De beurzen in Londen en Parijs boekten kleine verliezen.

Donderdag kwam loonstrookverwerker ADP met een sterk meevallend cijfer over het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven. Beleggers denken daarom dat ook het officiële cijfer vrijdag beter zal zijn dan verwacht.

ING
ING kondigde vrijdag aan zijn autoleasedivisie ING Car Lease te verkopen aan de Duitse autofabrikant BMW voor 700 miljoen euro. ING verwacht dat de verkoop, die de focus van de bank en verzekeraar moet verhogen, een boekwinst oplevert van circa 335 miljoen euro.
Beleggers zetten ING eerst op bescheiden winst, maar kort voor het middaguur noteerde het aandeel een verlies van 0,1 procent.
''Banken liggen er nu in het algemeen niet zo goed bij. Er was donderdag weer veel te doen over Portugal en de schulden van het land. Dat schept onzekerheid'', aldus beleggingsadviseur Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.


Fagron
aandelenbeurs
Verder stond ook Fagron in de belangstelling. De toeleverancier aan de medische sector meldde voorbeurs in een tussentijds handelsbericht dat de omzet in de eerste helft van dit jaar met 13,7 procent is gestegen. Voor heel 2011 rekent het bedrijf op een omzetgroei van 8 tot 12 procent. Het aandeel Fagron noteerde een winst van 2,2 procent.
Tankopslagbedrijf Vopak liet weten de Indiase markt te betreden met de overname van CRL Terminals in de haven van Kandla. Het gaat om een van de grootste onafhankelijke opslagterminals voor chemicaliën en plantaardige olie in India. Vopak verloor 0,1 procent.

Nieuw krediet
Uitzender USG People NV , dat donderdag meldde 360 banen te schrappen, zei vrijdag een nieuwe kredietfaciliteit te hebben afgesloten ter waarde van 700 miljoen euro. Het nieuwe krediet heeft betere voorwaarden dan de faciliteit die wordt vervangen, aldus USG. Het aandeel verloor 0,4 procent.

De euro noteerde 1,4270 dollar tegen 1,4350 dollar bij het slot op donderdag. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte vrijdag 97,98 dollar, een daling van 0,7 procent. Brentolie verloor 0,9 procent en kostte 117,49 dollar.

ANP