Wall Street in mineur door banencijfer

Tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten leidden vrijdag tot verliezen op Wall Street . Een matige groei van het aantal nieuwe banen ontnam beleggers op Wall Street de hoop op een rap herstel van de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot 0,5 procent lager op 12.657,20 punten. De breed samengestelde S&P 500-index zakte met 0,7 procent naar 1343,81 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent en kwam uit op 2859,81 punten.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni opnieuw nauwelijks gegroeid. Per saldo werden er in de Amerikaanse economie buiten de agrarische sector 18.000 nieuwe banen gecreëerd. Economen hadden een toename van 90.000 nieuwe banen voorspeld.

Ook door positieve banen- en werkloosheidscijfers die donderdag naar buiten kwamen, lagen de verwachtingen hoog.

Schuldendilemma
Naast het banencijfer hielden de beleggers ook de discussie rond het Amerikaanse schuldendilemma in de gaten. President Barack Obama wil proberen nog dit weekend een oplossing te vinden om de schuldenberg in te dammen.

Het aandeel van Monster Worldwide, het moederbedrijf van banensite monster.com, daalde met 3,2 procent. Bank of America behoorde tot de grootste verliezers op de Dow. De bank moest ruim 2 procent inleveren.

De euro stond bij het sluiten van de beurzen in New York op 1,4260 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de munt 1,4250 dollar waard.

ANP