Beurs wacht op opening cijferseizoen

De beurs in Amsterdam is maandag lager geopend. Beleggers waren voorzichtig in afwachting van de kwartaalcijfers die het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa maandag bekendmaakt. Zorgen over de schuldencrisis hielden de handel bezig.

De AEX -index in Amsterdam noteerde na ruim een halfuur handel een verlies van 0,6 procent op 340,58 punten. De MidKap stond 1,1 procent lager op 593,06 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 0,9 procent. De aandelenmarkt in Londen zakte 0,1 procent.
Naast Alcoa komen deze week onder meer Alphabet , JPMorgan Chase en Citigroup met cijfers over het afgelopen kwartaal.
Volgens vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor zijn de markten vooral benieuwd naar de prognoses die de bedrijven uitspreken. ''Durven ze iets te zeggen? De verwachtingen zijn getemperd.''

go markets beurs beleggen
Schulden
Ook de schuldenproblematiek kreeg wederom aandacht. De vrees bestaat dat de crisis zich uitbreidt tot Italië. ''Als dat gaat schuiven, hebben we echt een serieus probleem'', aldus Liem.
De beurzen sloten vrijdag met verlies na de bekendmaking van een zeer tegenvallend cijfer over de banenmarkt in de Verenigde Staten. De banengroei viel in juni veel minder sterk uit dan was verwacht.

Imtech
Technisch dienstverlener Imtech maakte bekend voor ruim 55 miljoen euro aan orders uit de zorgsector in Nederland en België te hebben ontvangen. Imtech ging 0,4 procent omlaag.
De toeleverancier aan de medische sector Fagron liet weten het Braziliaanse Pharma Nostra over te nemen voor circa 51 miljoen euro. Fagron steeg 3,3 procent.

Staal
Philips kondigde de overname aan van een keukenapparatuurbedrijf in China en verloor 0,7 procent.
Staalproducent ArcelorMittal heeft samen met het Amerikaanse Peabody Energy een bod uitgebracht op de Australische kolenproducent Macarthur Coal ter waarde van omgerekend 3,5 miljard euro. ArcelorMittal ging 0,7 procent omlaag.
De euro stond op 1,4150 dollar tegen 1,4250 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag.

ANP