Zorgen over Italië domineren beurzen

De Europese beurzen gingen maandag flink omlaag door zorgen over uitzaaiing van de schuldencrisis naar Italië. De financiële markten vrezen dat Italië het volgende slachtoffer van de crisis kan gaan worden.

De AEX -index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur een verlies van 1 procent op 338,99 punten. De MidKap-index stond 1,6 procent lager op 590,05 punten.
De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,5 procent. Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,4 procent.

Italië
Italië heeft na Griekenland de hoogste staatsschuld in de eurozone en de op twee na grootste economie van de eurozone. Vrijdag kregen Italiaanse banken al harde klappen door de zorgen om het land en de rente op Italiaanse staatsobligaties liep sterk op. Brussel houdt maandag mogelijk spoedoverleg over Italië.
''Italië slaat de klok vandaag. Het ene gat is gedicht en het andere dient zich alweer aan. Het blijft maar doormodderen met de schuldencrisis'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

go markets beurs beleggen
ING
De financiële fondsen in heel Europa kregen stevige klappen door de zorgen om Italië. ING en Aegon verloren in de AEX tot 3,7 procent, SNS Reaal en Delta Lloyd daalden tot 3,6 procent in de MidKap.
In Parijs zakte Société Générale 3,6 procent, BNP Paribas ging ook 3,6 procent omlaag en Crédit Agricole leverde 3 procent in. Het Duitse Commerzbank daalde in Frankfurt 4 procent en Deutsche Bank verloor 1,8 procent. In Milaan ging de bank Intesa Sanpaolo 2,3 procent omlaag.

Cijferseizoen
Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa trapt maandag het cijferseizoen af. Later deze week volgen onder meer Alphabet , JPMorgan Chase en Citigroup .
Het aandeel Swedish Automobile daalde 11,6 procent. Beleggers vragen zich af of de productie bij Saab volgende maand kan worden hervat.

De euro zwakte af tot 1,4125 dollar door de zorgen over Italië. Bij het slot van de Europese handel op vrijdag was de euro nog 1,4250 dollar waard.

ANP