Dieprode beurzen door zorgen rond Italië

De Europese beurzen kregen maandag stevige klappen, waarbij vooral banken en verzekeraars het moesten ontgelden. De financiële markten vrezen dat Italië het volgende slachtoffer van de schuldencrisis kan gaan worden.

De AEX -index in Amsterdam noteerde halverwege de middag een verlies van 1,9 procent op 335,93 punten. De MidKap-index stond 2,8 procent lager op 582,95 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 2,4 procent. Londen toonde een min van 0,9 procent.
Ook op Wall Street speelden de zorgen omtrent Italië de handel parten. De beursgraadmeters verloren kort na opening tot 1,1 procent.

Italië
De zorgen nemen toe dat Italië mogelijk net als Griekenland noodhulp moet aanvragen. Italië heeft de op twee na grootste economie van de eurozone. De rente op Italiaanse staatsobligaties liep sterk op en de beursindex in Milaan ging 3,2 procent omlaag.
''Italië slaat de klok vandaag. Het ene gat is gedicht en het andere dient zich alweer aan. Het blijft maar doormodderen met de schuldencrisis'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

aandelenbeurs
Banken
ING en Aegon verloren in de AEX tot 6,5 procent, waarmee ze de sterkste dalers in de hoofdindex waren. SNS Reaal daalde bijna 6 procent in de MidKap. Verzekeraar Delta Lloyd leverde 3,5 procent in.
In Parijs zakten Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole ruim 5 procent. Het Duitse Commerzbank daalde in Frankfurt 6 procent en Deutsche Bank verloor 2,4 procent.

Saab
Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa trapt maandag het cijferseizoen af. Later deze week volgen onder meer Alphabet , JPMorgan Chase en Citigroup .
Swedish Automobile verloor bijna 17 procent. Er zijn twijfels of Saab de productie volgende maand wel kan opstarten.

De euro daalde tot 1,4050 dollar door de zorgen over Italië. Bij het slot van de Europese handel op vrijdag was de euro nog 1,4250 dollar waard.

ANP