Wall Street dieper in het rood

De beursgraadmeters op Wall Street zakten maandag geleidelijk aan dieper in het rood.

Dat werd veroorzaakt door de groeiende onrust over uitzaaiing van de schuldencrisis naar Italië en de afzwakkende Amerikaanse economie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 151,44 punten (1,2 procent) op een stand van 12.505,76 punten.

De breder samengestelde S&P 500 ging 24,31 punten, ofwel 1,8 procent, omlaag tot 1319,49 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging het nog slechter af. De index eindigde 57,19 punten lager op 2802,62 punten. Dat betekent een verlies van 2 procent.

Gezonde correctie
Daarmee kregen beleggers het grootste verlies in een maand te verwerken. Toch zien sommige technische analisten de koersdalingen als een gezonde correctie. ,,We blijven een stap terug, twee stappen voorwaarts zetten'', aldus een econoom in New York.

Maar de vrees op de financiële markten dat Italië Griekenland achternagaat en mogelijk noodhulp moet aanvragen had de overhand. Daardoor liepen vooral de 'financials' averij op.

Bij de Dow-fondsen maakte bankgigant Citigroup een smak van 5,3 procent, waarmee het onderaan stond. Bank of America en JP Morgan zakten rond de 3,2 procent. Deze fondsen publiceren later deze week hun kwartaalcijfers.

Alcoa
Aluminiumconcern Alcoa komt maandag na het slot van de handel in New York traditiegetrouw als eerste met cijfers over het afgelopen kwartaal. Alcoa verloor in aanloop naar de cijfers 2,9 procent.

Op de valutamarkt daalde de euro tot 1,4015 dollar, vergeleken met 1,4035 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Eerder op de dag zakte de munt tot onder de 1,40 dollar door de zorgen over de Europese schuldencrisis.

ANP