AEX-index in de min

De Amsterdamse AEX -index noteerde woensdagochtend in de min. Meevallende cijfers over de Chinese economie gaven het sentiment op de Europese beurzen wat steun. Chipmachinebouwer ASML maakte een koersval en remde de AEX daarmee af.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde ruim een halfuur na opening 0,3 procent lager op 331,19 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 575,44 punten.

De grote Europese beurzen in Londen en Frankfurt wonnen tot 0,5 procent. De beurs in Parijs stond 0,1 procent lager.
Volgens cijfers van de Chinese overheid groeide de economie in China in het tweede kwartaal op jaarbasis met 9,5 procent. Dit was een fractie minder dan een kwartaal eerder, maar iets meer dan verwacht. De fabrieksproductie en detailhandelsverkopen kwamen hoger uit dan verwacht.

ASML
Chipmachinebouwer ASML waarschuwde woensdag dat de orders in het derde kwartaal niet hoger zullen uitkomen dan 500 miljoen euro. Klanten zijn volgens ASML voorzichtig.
De omzet- en winstcijfers over het tweede kwartaal die het bedrijf publiceerde, waren in lijn met de verwachtingen. Desondanks ging het aandeel 5,6 procent omlaag.
De aandelen van branchegenoten van ASML stonden ook onder druk. In de MidKap-index stond ASM International met een koersval van 1,7 procent onderin. Besi werd 1,4 procent minder waard.

BAM
Bouwbedrijf BAM heeft een opdracht gekregen in het Verenigd Koninkrijk. In Noord-Engeland gaat het bedrijf een snelweg verbreden. Hiermee is een bedrag van 150 miljoen euro gemoeid, waarvan de helft voor BAM . Het aandeel steeg 2,1 procent.

Investeringsmaatschappij Kardan klom 2,2 procent. Het bedrijf kondigde aan op kleine schaal eigen aandelen in te gaan kopen. Ook koopt Kardan via een dochteronderneming voor 25 miljoen euro eigen leningen op.

go markets beurs beleggen
Swedish Automobile
Swedish Automobile won 7,1 procent. Het zeer beweeglijke aandeel was dinsdag al bijna 21 procent gestegen nadat er sinds begin vorige week bijna 40 procent van de koers was afgegaan.
De euro werd voor 1,4045 dollar verhandeld tegen 1,4010 dollar bij het slot van de handel op dinsdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,3 procent tot 97,75 dollar. Brentolie steeg 0,5 procent tot 118,35 dollar per vat.

ANP