Chinese groei steunt Europese beurzen

Meevallende cijfers over de groei van de Chinese economie gaven de Europese beurzen woensdagochtend steun.

Technologieaandelen deden het relatief slecht nadat de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML een waarschuwing over de orderinstroom had gegeven.
De grote Europese beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. De AEX -index in Amsterdam bleef mede door een koersval van ASML achter en stond nagenoeg onveranderd op 332,09 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent tot 577,59 punten.
De Chinese overheid liet weten dat de economie in China het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 9,5 procent is gegroeid. Dit was een iets lager groeitempo dan een kwartaal eerder, maar hoger dan verwacht. De fabrieksproductie en detailhandelsverkopen waren ook beter dan verwacht.

Staatsobligaties
Daarmee verdwenen de zorgen over de Europese schuldencrisis even naar de achtergrond. Op de obligatiemarkt zette Italiaans staatspapier de dinsdag ingezette stijging voort. Als veilig beschouwde Duitse en Nederlandse staatsobligaties maakten de omgekeerde beweging en daalden in waarde.
De euro won terrein op de dollar. De munt noteerde 1,4100 dollar tegen 1,4010 dollar aan het eind van de handel op dinsdag. Begin deze week was de euro nog onder de 1,40 dollar gezakt.

aandelenbeurs
ASML
ASML publiceerde kwartaalcijfers die in lijn met de verwachtingen waren. Het bedrijf repte echter van voorzichtigheid bij klanten en gaf een door analisten als zwak bestempelde orderverwachting voor het derde kwartaal.
Het aandeel zakte 4,4 procent. De aandelen in ASM International en Besi, andere toeleveranciers aan de chipindustrie, stonden ook onder druk. ASM International verloor 1,7 procent, Besi daalde 2,5 procent.

Imtech meldde voor 105 miljoen euro aan orders uit Duitsland. De technisch dienstverlener gaat voor een aantal bedrijven de energie-efficiëntie verbeteren. Het aandeel stond 1,8 procent hoger.

Swedish Automobile
Swedish Automobile won 6,2 procent. Het zeer beweeglijke aandeel was dinsdag al bijna 21 procent gestegen nadat er sinds begin vorige week bijna 40 procent van de koers was afgegaan.
Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder tot 97,70 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent tot 117,80 dollar per vat.

ANP