Verdeeld beeld Europese beurzen

De Europese beurzen lieten woensdagmiddag een verdeeld beeld zien. Meevallende groeicijfers uit China gaven het beurssentiment wat steun. De Europese schuldencrisis verdween daarmee even naar de achtergrond.

Met enkele uren handel te gaan stond de AEX -index 0,5 procent lager op 330,39 punten. De MidKap-index stond nagenoeg onveranderd op 575,17 punten. De beurzen van Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent. De beurs van Frankfurt steeg 0,5 procent.

Italiaanse staatsleningen zetten de dinsdag ingezette weg omhoog voort waarmee de angst dat de schuldencrisis over zal slaan naar Italië wegebde. ''Er is een beetje rust. Al blijft het instabiel omdat er nog niet echt duidelijkheid is van de politiek hoe verder'', zei vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

ASML
ASML stond de hele dag onderaan de AEX nadat het bedrijf een waarschuwing over de orderinstroom had gegeven. De chipmachinebouwer repte van voorzichtigheid bij klanten. Het aandeel zakte 3,1 procent. ''De cijfers moeten perfect zijn, anders word je hard afgestraft'', aldus Wilpshaar.
De aandelen in ASM International en Besi, andere toeleveranciers aan de chipindustrie, stonden ook onder druk. ASM International verloor in de MidKap-index 3 procent, Besi daalde 2,9 procent.

go markets beurs beleggen
Imtech
Imtech meldde voor 105 miljoen euro aan orders uit Duitsland te hebben gekregen. De technische dienstverlener verbetert voor een aantal bedrijven de energie-efficiëntie. Het aandeel stond 1,8 procent hoger.
BAM kreeg er 1 procent bij. Het bouwbedrijf liet weten een opdracht gekregen te hebben voor de uitbreiding van een snelweg in het Verenigd Koninkrijk. Hiermee is voor BAM een bedrag gemoeid van ongeveer 75 miljoen euro.

ING
ING was de koploper van de AEX -index met een plus van 1,2 procent. In de MidKap-index was Pharming de grootste stijger met een koerswinst van 2,5 procent.
De euro won wat terrein op de dollar en noteerde 1,4080 dollar. Dinsdag aan het eind van de Europese beurshandel stond de munt op 1,4010 dollar.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper tot 96,90 dollar. Brentolie noteerde nagenoeg onveranderd op 117,80 dollar per vat.

ANP