Alarm Moody's galmt na op beurzen

De Europese aandelenbeurzen maakten donderdag een deel van de forse verliezen bij de handelsaanvang goed.

De koersdalingen volgden op een waarschuwing van Moody's aan het adres van de Verenigde Staten. De kredietbeoordelaar zei woensdag dat de kredietwaardigheid van de VS in gevaar komt als een akkoord over de verhoging van het schuldenplafond uitblijft.
Na ruim een halfuur handelen noteerde de AEX -index in Amsterdam 0,4 procent lager op 331,70 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,9 procent tot 572,48 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,3 tot 0,6 procent in.

Limiet
Politici in de VS moeten voor 2 augustus nieuwe afspraken maken over de wettelijk vastgelegde limiet van de staatsschuld. Dit maximum is inmiddels bereikt, maar de verhoging is inzet van politiek getouwtrek. Worden er geen nieuwe afspraken gemaakt, dan is de grootste economie ter wereld niet meer in staat om alle rekeningen te voldoen.
De VS hebben nu nog de status 'AAA', de hoogste waardering. Moody's is de eerste van de drie grote kredietbeoordelaars die aangeeft de kredietwaardigheid van de VS extra in de gaten te houden. Een lagere kredietstatus is economisch ongunstig. Zo zal een land met een lagere status in de regel meer rente over leningen moeten betalen.

Nervositeit
aandelenbeurs
''De Amerikaanse schuldensituatie is irritant. Ze zullen er wel uitkomen, maar het creëert extra nervositeit bovenop andere zaken als de onzekerheid over de economische groei in de tweede helft van dit jaar, inflatieproblemen in opkomende landen en de Europese schuldencrisis'', aldus beleggingsstrateeg Koen de Leus van KBC Securities.
Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de kredietwaardigheid van Griekenland woensdagavond met vier stappen naar ' CCC ', de laagst mogelijke waardering voordat sprake is van betalingsuitval.
Daarnaast zal Italië donderdag proberen 3 tot 5 miljard euro op te halen met een staatslening. ''De vraag is hoeveel rente ze moeten betalen, hoe groot het animo is'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer .

Aegon
Aegon en ING, die aanvankelijk 1,2 procent verloren, koersten na een halfuur respectievelijk 0,6 procent lager en 0,4 procent hoger. Zwaargewichten als ArcelorMittal en Royal Dutch Shell daalden 1 procent en hielden de AEX in de min.
De euro noteerde 1,4200 dollar in vergelijking met 1,4170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

ANP