Verliezen op beurzen nemen af

De verliezen tot 1,2 procent waarmee de Europese aandelenbeurzen donderdag openden, werden in de loop van de ochtend teruggedrongen. Volgens handelaren was dat deels te danken aan indicaties dat Wall Street later op de dag met winst opent.

Bankaandelen, met name in het buitenland, bleven wel onder druk staan vanwege de blootstelling aan de schulden in de zwakkere eurolanden.

Rond half 12 noteerde de Amsterdamse AEX -index 0,5 procent lager op 331,25 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 1,2 procent tot 570,68 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs daalden de indices 0,3 tot 0,7 procent.

Moody's
aandelenbeurs
De verliezen bij handelsaanvang volgden op een mogelijke verlaging van de kredietbeoordeling van de Verenigde Staten door Moody's . De politiek in dat land steggelt al weken over het verhogen van het schuldenplafond. Als een akkoord niet voor 2 augustus wordt bereikt, kan de grootste economie ter wereld niet meer aan alle betalingsverplichtingen voldoen.
Volgens private banker André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen wachten beleggers op nieuws over onder meer de uitkomst van de stresstest van Europese banken en de uitkomst van een veiling van Italiaanse staatsobligaties. Italië, dat sinds vorige week wordt gezien als het volgende slachtoffer van de schuldencrisis, wil 3 tot 5 miljard euro ophalen.

Aegon
Aegon behoorde tot de sterkste dalers met een verlies van 1,4 procent. ING hield de schade beperkt tot een verlies van 0,4 procent dankzij Credit Suisse . De zakenbank nam ING op in de 'focus list' en zei dat de markt zich meer bewust moet zijn van de onderliggende waarde van de bank en verzekeraar.

In het buitenland stonden branchegenoten flink onder druk, met name in Frankfurt en Parijs. Duitse en Franse banken hebben binnen de Europese financiële sector veruit het meeste geld in landen als Griekenland en Italië geïnvesteerd. Commerzbank verloor ruim 3 procent, Société Générale leverde 1,7 procent in.

Boskalis
Bedrijven die de eerste schommelingen in de ontwikkeling van de economie voelen, stonden onderaan in de AEX . Baggeraar Boskalis verloor 2 procent, staalconcern ArcelorMittal leverde 1,2 procent in en olieconcern Royal Dutch Shell daalde ook 1,2 procent.
Chipmachinefabrikant ASML moest 1,8 procent terug. Woensdag daalde het aandeel al 2,7 procent na de bekendmaking van een stagnerende orderinstroom.

De euro noteerde 1,4220 dollar in vergelijking met 1,4170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Brentolie daalde met 0,2 procent tot 118,55 dollar per vat, terwijl ruwe Amerikaanse olie 0,4 procent duurder werd en 98,50 dollar per vat kostte.

ANP