Verliezen lopen op na staatsveiling Italië

De verliezen op de Europese aandelenmarkten liepen donderdag op nadat ze in de loop van de ochtend juist waren teruggedrongen. De oorzaak van het wegzakken was de flinke stijging van de rente die Italië moet betalen op staatsobligaties.

Rond half een noteerde de Amsterdamse AEX -index 0,9 procent lager op 330,05 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 1,7 procent tot 568,00 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs daalden de indices 0,8 tot 1 procent.

Italië slaagde erin voor 4,97 miljard euro aan staatsobligaties aan de man te brengen, waar het land mikte op een maximale opbrengst van 5 miljard euro. De rente op een 5-jarige lening liep echter op tot 4,93 procent, het hoogste niveau sinds juni 2008. De rente op een 15-jarige staatslening steeg naar een recordhoogte van 5,9 procent.

Banken en verzekeraars
Nadat de details van de veiling naar buiten kwamen, moesten vooral banken en verzekeraars het ontgelden. Aegon en ING leverden respectievelijk 2,4 en 1,4 procent in. Commerzbank, Intesa Sanpaolo , Société Générale en Unicredit verloren tussen de 1,5 en 4 procent.
De euro daalde tot 1,4170 dollar, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Eerder op de dag liep de euro nog op tot 1,4220 dollar.

ANP