Moody's en Italiaanse veiling drukken stempel

De handelsdag op de Europese aandelenmarkten verliep donderdag grillig.

De beurzen openden fors lager in reactie op de waarschuwing van Moody's dat de kredietwaardigheid van de VS lager wordt ingeschaald als een akkoord over het verhogen van het schuldenplafond uitblijft.

In de loop van de ochtend wisten de beurzen de verliezen grotendeels weg te werken, mede dankzij een indicatie van hogere openingen op Wall Street . Een fors opgelopen rente op Italiaanse staatsobligaties gooide vervolgens echter weer roet in het eten.

Laag handelsvolume
Twee uur voor het slot noteerde de AEX -index 0,7 procent lager op 330,78 punten. De grilligheid werd mede veroorzaakt door een laag handelsvolume van 48 miljoen stukken tegen een gemiddelde van 90 miljoen in de voorgaande dertig handelsdagen.MidKap-index
De MidKap-index verloor 1,6 procent tot 568,33 punten, mede door verliezen van 3 à 4 procent voor Aalberts Industries, ASM International , Brunel , Unit4. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

Italië
Italië slaagde erin voor 4,97 miljard euro aan obligaties aan de man te brengen, waar het land mikte op een maximum van 5 miljard euro. De rente op een 5-jarige lening liep echter op tot 4,93 procent, het hoogste niveau sinds juni 2008. De rente op een 15-jarige lening steeg tot een recordhoogte van 5,9 procent.
Nadat de details over de Italiaanse veiling naar buiten kwamen duikelden de koersen in de financiële sector. Ook een verlaging van de kredietwaardigheid van Griekenland door Fitch speelde de sector parten. Aegon verloor 2,9 procent. ING hield de schade beperkt tot een verlies van 0,8 procent dankzij een positief rapport van zakenbank Credit Suisse .

href="http://www.binck.nl/online_beleggen/mobiel?utm_source=analist_analist&utm_medium=advertorial&utm_content=mobiele_revolutie_android&utm_campaign=binckcompleet" target="_blank">aandelenbeurs
Duitse en Franse banken
Duitse en Franse banken, die binnen de Europese sector veruit het meeste geld hebben uitstaan in de zwakkere eurolanden, liepen aanvankelijk de zwaarste averij op. Later namen de verliezen wat af. Crédit Agricole en Société Générale leverden tot 2 procent in. Commerzbank kreeg een tik van 3 procent, versterkt door een flinke koersdoelverlaging van Barclays .
Ook grondstofgerelateerde fondsen, die als eerste schommelingen in de economie voelen, moesten er aan geloven. Baggeraar Boskalis , dat voor een groot deel van de omzet afhankelijk is van de olie- en gasindustrie, verloor 3,4 procent. Staalconcern ArcelorMittal en oliereus Royal Dutch Shell leverden tot 1,5 procent in.

De euro noteerde 1,4210 dollar in vergelijking met 1,4170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

ANP