Europese beurzen in de min

De Europese beurzen zijn vrijdag met verlies geopend. De stresstesten voor grote Europese banken wierpen hun schaduw vooruit. De Europese bankautoriteit EBA maakt de resultaten van die testen vrijdag na het slot van de beurshandel bekend.

De Amsterdamse AEX -index stond na drie kwartier handel op een verlies van 0,5 procent bij 328,84 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 560,69 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden 0,4 tot 0,7 procent.

Uit de stresstesten moet blijken in welke mate 90 grote Europese banken rampscenario's als een economische verslechtering of een verdere verdieping van de schuldencrisis kunnen weerstaan.

Verwacht wordt dat circa tien banken extra kapitaal nodig zullen hebben. Europese landen spraken eerder deze week af dat banken die hulp nodig hebben, worden ondersteund.

Banken
In afwachting van de testresultaten stonden bankaandelen op verlies. ING noteerde in de AEX 2 procent lager, SNS Reaal verloor in de MidKap 1,4 procent.
In Frankfurt gingen Commerzbank en Deutsche Bank tot 3 procent achteruit. Franse banken als Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole verloren circa 2 procent.

Schulden
Ook de schuldencrisis blijft een grote rol spelen op de Europese beursvloeren. Vrijdag stemt het Italiaanse Lagerhuis over de bezuinigingsplannen van de regering-Berlusconi. Die werden donderdag al goedgekeurd door de Senaat.
In de Verenigde Staten waarschuwde donderdag ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's voor een lagere rating van de Amerikaanse staatsschuld.

Ballast Nedam
In Amsterdam won het aandeel Ballast Nedam bijna 5 procent. Het bouwbedrijf zag de nettowinst in het afgelopen halfjaar verdubbelen tot 4 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.
Beter Bed ging bijna 3 procent onderuit. Het concern gaf vrijdagochtend aan een kleine winstdaling te verwachten in het tweede kwartaal. Over de eerste helft van 2011 verwacht het bedrijf wel 7 procent meer winst dan een jaar eerder.

Euro
De euro werd vrijdagochtend voor 1,4120 dollar verhandeld, tegen 1,4165 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,2 procent tot 95,55 dollar. Brentolie was met 115,80 dollar per vat 0,4 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

ANP