Bankentest werpt schaduw over beurshandel

De Europese beurzen stonden vrijdag na een rustige ochtend dichtbij de slotstanden van donderdag. Beleggers zijn afwachtend in het vooruitzicht van de resultaten van de stresstesten voor Europese banken.

Ook het schuldenprobleem in de Verenigde Staten werpt een schaduw op de handel.
In Amsterdam stond de AEX -index rond half twaalf 0,1 procent lager op 330,12 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,3 procent omlaag.
De FTSE -index in Londen noteerde vlak. De Amsterdamse MidKap daalde wel sterk. De index voor middelgrote bedrijven stond 0,8 procent lager op 561,64 punten.

Bankentest
De resultaten van de bankentest worden vrijdag na het slot van de Europese beurshandel gepubliceerd.
De afgelopen tijd zijn 90 grote Europese banken aan de test onderworpen, om te zien of ze economische rampscenario's zouden doorstaan. Banken die falen moeten extra kapitaal zien op te halen.

Schuldenlast
De zenuwen over die resultaten komen bovenop die over de schuldenlast van de westerse economieën. Die zorgen werden donderdag vooral vanuit de Verenigde Staten gevoed. Daar waarschuwde ook Standard & Poor's voor een lagere waardering van de Amerikaanse staatsschuld.
Volgens S&P kan de triple A-status van de VS zelfs bij een akkoord over het schuldplafond uit de boeken verdwijnen, omdat de Amerikanen geen visie zouden hebben op het terugdringen van de schuld op langere termijn.

Philips
Bankaandelen stonden vrijdag opnieuw op verlies. ING hoorde met een min van 1,1 procent bij de grotere verliezers in de AEX . SNS Reaal verloor in de MidKap 0,8 procent. Ook in Frankfurt en Parijs nam de beurswaarde van grote banken af.

Philips voerde de AEX aan met een winst van 2,6 procent. Het elektronicaconcern kondigde vrijdagochtend aan maandag, bij de presentatie van de kwartaalcijfers, prognoses te geven voor de periode tot en met 2013. Het bedrijf was eerder van plan pas in oktober met nieuwe vooruitzichten te komen.

Bouw
Het aandeel Ballast Nedam won ruim 6 procent. Het bouwbedrijf zag de nettowinst in het afgelopen halfjaar verdubbelen tot 4 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

Beter Bed leverde 1 procent in. De slaapkamerspecialist gaf vrijdagochtend aan een kleine winstdaling te verwachten in het tweede kwartaal. Over de eerste helft van 2011 verwacht het bedrijf wel 7 procent meer winst dan een jaar eerder.

Dollar
De euro werd vrijdagochtend voor 1,4155 dollar verhandeld en was daarmee ongeveer evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,2 procent tot 95,50 dollar. Brentolie was met 115,80 dollar per vat 0,4 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

ANP