Handelaren wachten op uitslag stresstest

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa kwamen vrijdagmiddag amper in beweging. Beleggers wachtten op de resultaten van de stresstesten voor Europese banken. Goede resultaten van de Amerikaanse bank Citigroup gaven de koersen wat steun.

Even na de positieve opening van de beurzen op Wall Street stond de AEX -index 0,2 procent lager op 329,90 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen klommen tot 0,3 procent. De beurs in Parijs noteerde 0,5 procent lager. De Amsterdamse MidKap-index viel uit de toon met een verlies van 0,9 procent tot 561,55 punten.
Citigroup meldde vrijdag een winst van 3,3 miljard dollar over het tweede kwartaal. Dat was bijna een kwart meer dan een jaar eerder en aanzienlijk meer dan door analisten was verwacht. Citigroup gaf net als branchegenoot JPMorgan een dag eerder aan minder verliezen te lijden op slechte leningen.

Financiële instellingen
In afwachting van de scores op de bankentest bleven aandelen van financiële instellingen echter in de min. ING ging 2 procent omlaag, SNS Reaal verloor 1 procent. Ook in Parijs en Frankfurt hoorden de grote banken bij de verliezers.
De resultaten worden vrijdagmiddag om zes uur bekendgemaakt. De verwachting is dat tien tot 15 banken voor de test zullen zakken. Zij moeten nieuw kapitaal aantrekken.

Philips
Philips voerde de AEX aan met een koerswinst van 1,6 procent. Het elektronicaconcern komt maandag met de resultaten van het tweede kwartaal.
Het bedrijf liet eerder al weten dat die tegenvallen en beloofde de cijfers te vergezellen van een actieplan om de winstgevendheid te herstellen. Vrijdag beloofde Philips dat maandag ook een blik wordt geworpen op de vooruitzichten tot en met 2013.
Het aandeel Ballast Nedam won ruim 4 procent. Het bouwbedrijf zag de nettowinst in het afgelopen halfjaar verdubbelen tot 4 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

Beter Bed
Beter Bed leverde 1,3 procent in. De slaapkamerspecialist gaf vrijdagochtend aan een kleine winstdaling te verwachten in het tweede kwartaal. Over de eerste helft van 2011 verwacht het bedrijf wel 7 procent meer winst dan een jaar eerder.

De euro werd vrijdagmiddag voor 1,4120 dollar verhandeld, tegen 1,4165 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,4 procent tot 97 dollar. Brentolie was met 117,30 dollar per vat 0,9 procent duurder dan aan het begin van de dag.

ANP