Beurzen sluiten lager

De Amsterdamse beurs is vrijdag iets lager gesloten. Beleggers waren de hele dag in afwachting van de uitslag van de stresstesten voor de Europese banken. Een flinke daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen drukte aan het eind van de middag de stemming.

De AEX -index op het Damrak in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 329,49 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 560,78 punten. De grote Europese beurzen van Londen en Parijs zakten tot 0,7 procent, de beurs van Frankfurt steeg 0,1 procent.

De resultaten van de stresstesten worden vrijdag nabeurs bekendgemaakt. De verwachting is dat 10 tot 15 banken voor de test zijn gezakt. Zij moeten nieuw kapitaal aantrekken. In afwachting hiervan stonden aandelen van financiële instellingen in de min. ING ging 2,4 procent omlaag, SNS Reaal verloor 2,3 procent.

Vertrouwen
De index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan daalde tot het laagste punt sinds maart 2009. Op dat moment zat de Amerikaanse economie nog in een recessie.

''De index is gekelderd, wat de zorgen over de vooruitzichten voor de consumentenuitgaven doet toenemen'', aldus ING-econoom James Knightley.

Hij voegde toe dat alle negatieve berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt waarschijnlijk een grote rol hebben gespeeld bij de daling.

Philips stond bovenin de AEX met een koerswinst van 0,8 procent. Het elektronicaconcern komt maandag met de resultaten over het tweede kwartaal.

Het bedrijf liet eerder al weten dat die tegenvallen. Vrijdag beloofde Philips dat maandag ook een blik wordt geworpen op de vooruitzichten tot en met 2013.

Het aandeel Ballast Nedam won ruim 3,5 procent. Het bouwbedrijf zag de nettowinst in het afgelopen halfjaar verdubbelen tot 4 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

Beter Bed
Beter Bed leverde 1,9 procent in. De slaapkamerspecialist gaf vrijdagochtend aan een kleine winstdaling te verwachten in het tweede kwartaal. Over de eerste helft van 2011 verwacht het bedrijf wel 7 procent meer winst dan een jaar eerder.

De euro werd voor 1,4140 dollar verhandeld, tegen 1,4165 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 97,15 dollar. Brentolie won 0,8 procent tot 117,25 dollar per vat.

ANP