Google zet Wall Street op winst

Wall Street had vrijdag het grootste deel van de dag moeite een duidelijke richting te bepalen, maar tegen het einde van de handel kozen de beursgraadmeters toch de weg omhoog.

De handel kreeg steun van meevallende kwartaalberichten van enkele bedrijven, waaronder die van internetconcern Alphabet . De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde de week met een winst van 0,3 procent op 12.479,73 punten. De breder samengestelde S&P 500 klom 0,6 procent tot 1316,14 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1 procent tot 2789,80 punten.

Daarmee raakte de Dow de afgelopen handelsweek 1,4 procent kwijt, vooral door aanhoudende zorgen over de Amerikaanse economie en de schuldencrisis in Europa. De S&P verloor sinds het begin van de week 2 procent en de Nasdaq ging 2,4 procent achteruit.

Angst
De angst voor een verslechterende economie werd vrijdag gevoed door een cijfer over het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. De Amerikaanse consument is deze maand veel negatiever dan een maand eerder, zo werd duidelijk. Het consumentenvertrouwen daalde tot het laagste niveau sinds maart 2009.

Beleggers kregen ook te maken met tegenvallende cijfers over de industrie in New York. Uit cijfers van de centrale bank van de stad bleek dat de industriële activiteit in de regio in juli voor de tweede achtereenvolgende maand afneemt.

Vooral de nieuwe orders vallen terug. Economen hadden voor deze maand een opleving voorspeld van de cijfers die worden gezien als graadmeter voor de hele Amerikaanse industrie.

Citigroup
Citigroup meldde vrijdag een winstsprong van 24 procent over het afgelopen kwartaal en gaf aan dat de verliezen door slechte leningen teruglopen. De winst van Citigroup was hoger dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg aanvankelijk bijna 3 procent, maar eindigde met een verlies van 1,6 procent.

Internetbedrijf Alphabet ging het beter af. Het aandeel schoot 13 procent omhoog, dankzij de publicatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers.

In de Dow waren de technologiebedrijven Microsoft , IBM en Intel ook populair met winsten variërend van 0,5 tot 1,2 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4150 dollar tegen 1,4140 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

ANP