Europese beurzen in mineur

Aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis en de problematiek rond het Amerikaanse schuldenplafond speelden beleggers maandag parten.

De AEX -index in Amsterdam kreeg een knauw, hoewel het aandeel Philips flink hoger opende na de bekendmaking van de resultaten over het tweede kwartaal.
De AEX noteerde een halfuur na opening van de handel 0,8 procent lager op 326,72 punten. De MidKap-index ging 0,7 procent terug tot 556,15 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,4 procent.

Bankfondsen moesten het maandag opnieuw ontgelden. De stresstesten voor banken, waarvan de resultaten vrijdag bekend werden gemaakt, wisten beleggers blijkbaar niet gerust te stellen over de staat van de financiële instellingen in Europa. ING verloor 2,9 procent, Barclays stond 2,8 procent lager en Deutsche Bank verloor 3 procent.
Ook de problemen rond het Amerikaanse schuldenplafond staan op het netvlies van de beleggers, die verder ook nog niet gerust zijn op de goede afloop van de Europese top die voor het einde van deze week is gepland. Op de top zou een akkoord moeten worden gesloten over nieuwe steun aan Griekenland.

Of het cijferseizoen, dat deze week volledig losbarst, enig soelaas gaat brengen, is onduidelijk. Volgens vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor ''zouden de cijfers lichtpuntjes kunnen bieden''.

Philips
Philips maakte maandag cijfers over het tweede kwartaal bekend. Het concern meldde een nettoverlies van 1,3 miljard euro als gevolg van een eenmalige afschrijving van bijna 1,4 miljard euro.
De omzet steeg met 4 procent op jaarbasis tot 5,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde met ruim een kwart tot 370 miljoen euro.

Beleggers oordeelden echter mild over Philips , dat na een winstwaarschuwing eind juni al een forse smak op de beurs had gemaakt. Mogelijk stemde ook de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma beleggers gunstig. Het aandeel Philips noteerde 2,2 procent hoger.

De euro was maandagochtend 1,4030 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,4140 dollar.

Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte 96,65 dollar, 0,6 procent lager. Een vat Brentolie werd voor 0,8 procent minder verhandeld voor 116,34 dollar.

ANP