Stresstesten stellen beleggers niet gerust

Aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis en de problematiek rond het Amerikaanse schuldenplafond speelden beleggers maandag parten.
Beleggers toonden weinig vertrouwen in de uitkomst van de stresstesten voor banken die vrijdag bekend werd gemaakt. In Amsterdam ging de aandacht ook uit naar Philips , dat met cijfers over het tweede kwartaal kwam.

De AEX -index noteerde rond 11.45 uur 2,41 punten lager op 327,02 punten. Dat is een verlies van 0,7 procent. De MidKap-index ging 1,1 procent terug tot 554,21 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,2 procent.

Vrijdag werd bekend dat acht Europese banken, voornamelijk in zwakke eurolanden als Spanje en Griekenland, waren gezakt voor de stresstesten voor financiële instellingen. Beleggers bleken echter niet overtuigd van de kracht van de banken die wel waren geslaagd.

Analisten wezen erop dat de testen relatief licht waren en dat bij iets zwaardere eisen veel meer banken zouden zijn gezakt.

Financiële fondsen
Financiële fondsen hadden hier maandag flink onder te lijden. ING verloor 2,1 procent, het Britse Barclays noteerde 3,2 procent lager, Deutsche Bank gaf 2,3 procent prijs en het Franse Société Générale verloor 4,1 procent.
Bovenop deze negatieve reactie op de testen komt volgens fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Securities ook nog de algehele malaise. ''Het is een heel politieke beurs. In Europa en de Verenigde Staten kijkt iedereen naar de politiek.''

Of de stemming beter wordt als de Europese leiders deze week een akkoord over nieuwe hulp aan Griekenland bereiken, is volgens Van Zeijl niet te zeggen. Voor donderdag staat een top van Europese regeringsleiders gepland.

Philips
go markets beurs beleggen
In Amsterdam trok Philips de aandacht van beleggers. Het elektronicaconcern maakte een nettoverlies van 1,3 miljard euro bekend als gevolg van een eenmalige afschrijving. De omzet steeg met 4 procent, terwijl het bedrijfsresultaat (ebita) met een kwart daalde, maar toch boven de verwachting van analisten uitkwam.
De meningen van marktvorsers over Philips waren verdeeld. De aankondiging van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2 miljard euro oogste enige lof. De doelen die het bedrijf stelde voor 2013 werden gemengd ontvangen.

Forse smak
Beleggers oordeelden aanvankelijk mild over Philips , dat na een winstwaarschuwing eind juni al een forse smak op de beurs had gemaakt. Het aandeel, dat vrijdag alweer flink omhoog was gegaan, begon aanvankelijk met winst, maar noteerde tegen het middaguur alweer een verlies van 0,8 procent.
De euro was 1,4065 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was dat nog 1,4140 dollar.

ANP