Beurzen herstellen licht van forse dalingen

De Europese beurzen herstelden dinsdag in het eerste handelsuur enigszins van de forse verliezen die maandag werden opgelopen. De stemming wordt echter nog altijd overheerst door de onzekerheid over de aanpak van de schuldencrisis.

In Amsterdam stond de AEX -index na drie kwartier 0,6 procent hoger op 325,07 punten. De MidKap noteerde op dat moment een plus van 1,4 procent op 553,35 punten.

De graadmeters in Londen en Parijs gingen 0,6 en 0,9 procent omhoog. De DAX -index in Frankfurt won 1,4 procent.

Het uitblijven van consensus over de aanpak van de schuldencrisis en een mislukte stresstest van de banksector zetten de Europese beurzen maandag nog sterk in de min. De AEX zakte daarbij tot het laagste niveau sinds september vorig jaar. Donderdag moeten de leiders van de eurolanden een manier zien te vinden om de escalatie van de problemen te stoppen.

Financiële instellingen
Het herstel werd dinsdagochtend geleid door aandelen van financiële instellingen, die in de voorgaande dagen juist harde klappen hadden gekregen. In de AEX boekten ING en Aegon de sterkste winsten met plussen van circa 3 procent.

In Frankfurt hoorden Commerzbank en Deutsche Bank bij de grootste winnaars, net zoals de Franse banken Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole in Parijs.

Technologiefondsen profiteerden van de sterke resultaten die IBM maandag presenteerde. Volgens het Amerikaanse bedrijf, dat afgelopen kwartaal meer winst boekte dan verwacht, nemen de investeringen in technologie sterk toe. In Amsterdam klom chipmachinefabrikant ASML 2 procent. Chipproducent Infineon won in Frankfurt bijna 3 procent.

KPN
Het aandeel KPN steeg 0,3 procent. Het telecomconcern presenteerde voorbeurs nieuwe abonnementsvormen, die de omzetdaling door het explosief toegenomen gebruik van mobiel internet moeten stoppen. Het bedrijf gaat klanten niet apart laten betalen voor bepaalde diensten, maar maakt gebruik van mobiel internet in de bundel wel duurder.

In de MidKap blonk uitzender USG People NV uit met een koerswinst van 3,5 procent. Het bedrijf, dat vrijdag de resultaten van het tweede kwartaal presenteert, kreeg een positiever beleggingsadvies van de analisten van Berenberg Capital.

De euro was dinsdagochtend 1,4150 dollar waard, tegen 1,4035 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,9 procent tot 96,75 dollar. Brentolie steeg met 0,7 procent tot 116,85 dollar per vat.

ANP