Hogere opening AEX verwacht

De beurs in Amsterdam gaat woensdag naar verwachting met winst openen, geholpen door de hogere slotstanden in New York een dag eerder.

Vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor voorspelt een openingswinst voor de AEX -index tot 2 punten. Wall Street profiteerde dinsdag van de goede resultaten van IBM en de meevallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

Ook zei president Obama dat er vooruitgang zit in de onderhandelingen over het schuldenplafond.

Nabeurs maakte Apple recordresultaten bekend. ''Die zullen vandaag nog nagalmen en bijdragen aan de positieve beurshandel'', aldus Liem.

Europese top
Beleggers zijn verder vooral in afwachting van de Europese top op donderdag over Griekenland.

''Het wordt erop of eronder. Als een oplossing uitblijft, dan is dat een opmaat voor verdere escalatie van de schuldencrisis. Het is echt de vraag of de politiek voldoende wilskracht heeft om tot een oplossing te komen.''

De AEX -index in Amsterdam sloot dinsdag met een winst van 0,9 procent op 326,17 punten. De MidKap-index eindigde 1,5 procent hoger op 553,89 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen boekten winsten van 0,7 tot 1,2 procent.

De Dow-Jonesindex
De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 1,6 procent hoger op 12.587,42 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 1,6 procent omhoog tot 1326,73 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde 2,2 procent in de plus op 2826,52 punten.

De euro noteerde woensdagochtend 1,4140 dollar tegen 1,4160 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

ANP