Obama en Apple stuwen beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met winst geopend dankzij opbeurende woorden van de Amerikaanse president Barack Obama en recordresultaten van technologieconcern Apple .

De naderende eurotop over Griekenland, donderdag, had echter een remmende werking op de beurshandel.

Na ruim een halfuur handelen noteerde de Amsterdamse AEX -index 0,7 procent hoger op 328,28 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1 procent tot 559,52 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 0,5 en 0,7 procent.
Obama zei dinsdagavond dat er schot zit in de onderhandelingen over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond, waar al weken over gesteggeld wordt.

Besparing
Zes senatoren, zowel Republikeinen als Democraten, hebben een plan opgesteld, dat onder meer voorziet in een besparing van 3,7 biljoen dollar (2612 miljard euro) in de komende 10 jaar. Tot dusver kwamen beide partijen niet tot een gezamenlijke lijn.
Apple zag de verkoop van iPhones en iPads met respectievelijk 142 en 183 procent toenemen en draaide het beste kwartaal ooit. De nettowinst steeg met 125 procent tot 7,3 miljard dollar.
Dat nieuws stuwde de technologiesector, waarin het aandeel ASML 1,2 procent won. Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (plus 2 procent) was een van de sterkste stijgers in de MidKap.

Herstel
De Britse bank HSBC verhoogde zijn beleggingsadvies voor Randstad , waarna het uitzendconcern ruim 2 procent steeg.
Banken toonden opnieuw herstel na de zware verliezen op maandag, toen teleurstelling over een stresstest van de Europese banksector leidde tot zware verliezen. ING, dat dinsdag al 5,2 procent steeg, ging woensdag 2,1 procent vooruit. Aegon voegde 1,7 procent toe aan de winst van 3 procent op dinsdag.

Erop of eronder
go markets beurs beleggen
Donderdag komen de Europese leiders bijeen om te praten over Griekenland. ''Het is erop of eronder. Als een oplossing uitblijft, dan is dat de opmaat voor verdere escalatie van de schuldencrisis. Het is echt de vraag of de politiek voldoende wilskracht heeft om tot een oplossing te komen'', aldus vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor.
De euro noteerde 1,1465 dollar in vergelijking met 1,4160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Olie werd duurder na het nieuws van Obama. Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte 98,40 dollar (plus 0,9 procent). Brentolie werd ten opzichte van eerder op de dag 0,5 procent duurder en kostte 117,70 dollar.

ANP