Beleggers goedgemutst voor eurotop

Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren woensdag goedgemutst in de aanloop naar de eurotop over Griekenland op donderdag.

De positieve teneur was te danken aan goede tweedekwartaalcijfers en uitspraken van de Amerikaanse president Obama over vorderingen in de onderhandelingen over het schuldenplafond.

Twee uur voor het slot noteerde de AEX -index 1,1 procent hoger op 329,82 punten. De MidKap-index won 1,6 procent tot 562,87 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen tot 1,4 procent vooruit, terwijl de DAX in Frankfurt (plus 0,1 procent) nauwelijks in beweging kwam.

Obama zei dinsdagavond dat er schot zit in de onderhandelingen. Zes senatoren, zowel Republikeinen als Democraten, hebben een plan opgesteld dat voorziet in een besparing van 3,7 biljoen dollar (2612 miljard euro) in de komende 10 jaar.

Oplossing
Beleggingsstrateeg Michel van der Stee maakte zich niet druk over een eventueel 'default' in de VS. ''De vorige keren dat de limiet van het schuldenplafond werd bereikt kwam er ook een oplossing. Dat zal nu ook wel gebeuren.''
Apple zorgde voor een positieve teneur, met name in de technologiesector. Het bedrijf wist de winst met 125 procent op te voeren tot 7,3 miljard dollar, met name dankzij forse stijgingen van het aantal verkochte iPhones en iPads.

De cijfers waren veel beter dan verwacht. Sectorgenoten als ASML (plus 1,1 procent) en ARM (plus 3,3 procent) profiteerden van het goede nieuws van Apple .

Zware klappen
aandelenbeurs
Ook de financiële sector, die de afgelopen weken geregeld zware klappen kreeg vanwege de Europese schuldencrisis, deed het goed. Barclays , Commerzbank en Société Générale boekten koerswinsten van 5 à 6 procent. Aegon en ING stegen respectievelijk 2,8 en 3 procent.
De koppositie in de AEX was echter weggelegd voor Randstad . De uitzender kreeg een adviesverhoging van de Britse bankHSBC en won 3,7 procent.

Olieprijs
De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore gingen tot 3 procent vooruit, terwijl Royal Dutch Shell (plus 0,1 procent) nauwelijks profiteerde van een hogere olieprijs.

Een vat Brentolie werd 0,8 procent duurder en kostte 118,05 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd voor 98,20 dollar per vat verhandeld, 0,7 procent meer dan eerder op de dag.

De euro noteerde 1,4180 dollar in vergelijking met 1,4160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

ANP