Lagere beurskoersen in afwachting eurotop

De beurs in Amsterdam stond donderdagochtend op verlies in aanloop naar de eurotop over de Griekse schuldencrisis. Beleggers wachten met spanning op de uitkomst van de topontmoeting van regeringsleiders van de eurolanden.

De AEX -index noteerde tegen het middaguur een verlies van 0,6 procent op 328,79 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 557,94 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,9 procent.

De eurotop in Brussel start aan het begin van de middag. Volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft Griekenland een tweede hulppakket van 90 miljard euro nodig.

Frankrijk en Duitsland zouden hebben afgesproken dat de private sector kan worden betrokken bij nieuwe steun aan Athene.

AEX
De financiële fondsen gingen omlaag in de AEX . Zij moeten mogelijk bijdragen aan de steun voor Griekenland. Aegon verloor 1,7 procent en ING daalde 2,4 procent. Het Franse BNP Paribas leverde in Parijs 2,9 procent in en Société Générale daalde 0,8 procent. Deutsche Bank zakte 1,1 procent in Frankfurt.
In de AEX was Randstad de sterkste stijger met een winst van 1,5 procent. Het uitzendconcern wil de Amerikaanse branchegenoot SFN overnemen voor 771 miljoen dollar.

aandelenbeurs
AkzoNobel
AkzoNobel verloor 1,8 procent. Het verf- en chemieconcern maakte donderdag kwartaalcijfers bekend. De operationele winst daalde met 10 procent. AkzoNobel zei maatregelen te gaan nemen om de prestaties op te krikken zonder details te geven.
In Stockholm zakte de producent van netwerkapparatuur Ericsson 9,5 procent. De cijfers van Ericsson over het afgelopen kwartaal vielen slechter uit dan verwacht.

Tegenvallende cijfers
Tegenvallende cijfers over de economische activiteit in Duitsland en de eurozone zetten de handel onder druk. De industrie en de dienstensector in Duitsland en de rest van de eurozone zijn in juli minder sterk gegroeid dan een maand eerder.

De euro stond op 1,4160 dollar tegen 1,4195 dollar aan het slot van de beurshandel op woensdag.

ANP