Beurs maakt plotseling forse stijging

De AEX -index heeft donderdagmiddag plotseling een forse stijging gemaakt. Beleggers lijken opeens erg optimistisch over de afloop van de EU-top.
De AEX noteert donderdagmiddag rond 14.25 uur 334,55 punten, een winst van 1,2 procent. Een half uur eerder stond de beurs nog op een stand van 328,79 punten.
De index van middelgrote bedrijven, de MidKap-index, staat op een stand van 566,24 punten, een plus van 0,7 procent. Ook andere Europese beurzen maken winsten.
De Franse beurs noteert een plus van 0,4 procent, de FTSE in Londen wint 0,1 procent en de Duitse DAX gaat 0,5 procent omhoog.

EU-leiders
Geen individueel aandeel lijkt er tussenuit te springen. TomTom maakt de grootste stijging met een winst van bijna 3 procent. Financiële aandelen buigden verliezen om in winsten.
Volgens andere media is er al een conceptversie van het akkoord opgesteld. In het ontwerpakkoord zou onder meer zijn opgenomen dat het Europese noodfonds meer mogelijkheden krijgt om zwakke eurolanden sneller te hulp te schieten en dat leningen van het fonds veel langere looptijden krijgen.

Euro
De euro kreeg eveneens steun van de opbeurende geluiden uit Brussel. De Europese eenheidsmunt steeg tot 1,4295 dollar tegen 1,4145 dollar aan het begin van de middag.
De financiële fondsen stonden bij de grootste winnaars in Amsterdam, na eerder op de dag nog in de min te hebben gestaan. Aegon steeg 3 procent en ING won 4 procent.

go markets beurs beleggen
Bankaandelen
In Parijs schoot Société Générale 5,3 procent omhoog, BNP Paribas klom 4,6 procent, Crédit Agricole ging 5 procent vooruit en verzekeraar Axa won 5,7 procent. In Frankfurt steeg Deutsche Bank 3,5 procent, Allianz won 2,8 procent en Commerzbank klom liefst 7,5 procent.

In de AEX was Randstad ook een sterke stijger met een winst van 2,9 procent. Het uitzendconcern wil de Amerikaanse branchegenoot SFN overnemen voor 771 miljoen dollar.

AkzoNobel
AkzoNobel verloor 0,7 procent. Het verf- en chemieconcern maakte donderdag kwartaalcijfers bekend. De operationele winst daalde met 10 procent. Het bedrijf wil honderden miljoenen besparen om de prestaties op te krikken.
De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde een winst van 0,5 procent tot 98,90 dollar. Brentolie bleef vlak op 118,10 dollar.

ANP