AEX opent hoger na akkoord eurotop

De beurs in Amsterdam is vrijdag hoger geopend. Beleggers waren opgelucht dat in de eurozone overeenstemming is bereikt over steun aan Griekenland en over de Europese schuldencrisis.

De AEX -index noteerde ruim een half uur na de opening 0,6 procent hoger op 338,77 punten. De MidKap stond 0,8 procent in de plus op 575,71 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,8 procent hoger.

Donderdag werd duidelijk dat Griekenland van de eurolanden tot 2014 nog eens 109 miljard euro nieuwe steun tegemoet kan zien. Banken en andere private partijen leggen daarvan 37 miljard euro op tafel.

Financiële waarden
Ondanks de bijdrage die van banken gevraagd wordt, wonnen de financiële waarden terrein op de beurzen. ING steeg 2,5 procent en SNS Reaal kreeg er ruim 6 procent bij. In Frankfurt klom Deutsche Bank 1,7 procent en won Commerzbank 2,3 procent.

Navigatiebedrijf TomTom stuiterde op de beurs op en neer. Kort na opening zakte het aandeel 5 procent weg, iets later herstelde het fonds zich en steeg bijna 4 procent. Het bedrijf rapporteerde in de ochtend een kwartaalverlies van bijna een half miljard euro.

USG
go markets beurs beleggen
Uitzender USG People NV verloor 2 procent. Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal een onderliggende winst van 21 miljoen euro. Dat was iets lager dan de verwachting van analisten.
Fietsenfabrikant Accell zag de winst in het eerste halfjaar met 13 procent stijgen naar dik 27 miljoen euro. Het aandeel noteerde een half procent hoger.

Euro
De euro noteerde 1,4429 dollar, tegen 1,4365 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 99,65 dollar. Brentolie werd eveneens 0,5 procent duurder tot 118 dollar per vat.

ANP