Banken en verzekeraars winnen op de beurs

Op de Europese beurzen waren het vrijdag met name banken en verzekeraars die terrein wonnen. Hoewel bepaald is dat de financiële sector moet meebetalen aan de Europese schuldencrisis, hopen beleggers dat het donderdag gesloten akkoord van de eurolanden de basis is voor herstel.

De AEX -index noteerde kort voor het middaguur 0,8 procent hoger op 339,50 punten. De MidKap stond 1,5 procent in de plus op 579,72 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 1 procent hoger.

Donderdag werd duidelijk dat Griekenland van eurolanden tot 2014 nog eens 109 miljard euro nieuwe steun tegemoet kan zien. Banken en andere private partijen leggen daarvan 37 miljard euro op tafel.

''Marktpartijen zijn duidelijk opgelucht'', zo schreef een analist van Theodoor Gilissen vrijdag in reactie op het akkoord. Wel wees de zakenbank erop dat er ook nu al kritische geluiden zijn. Zo zou de bulk van het pakket toch vooral berusten op ''tijd rekken''.

Financiële waarden
Voor beleggers was het glas echter halfvol. In Amsterdam stond bank en verzekeraar ING 1,8 procent hoger, terwijl branchegenoot SNS Reaal zelfs bijna 5 procent klom.

Ook elders deden financiële waarden het goed. In Parijs stond BNP Paribas 2,1 procent hoger en steeg verzekeraar AXA 0,9 procent. In België noteerde Dexia 3,6 procent in de plus. De Britse bank Barclays ging 3,5 procent omhoog.

TomTom
aandelenbeurs
Navigatiebedrijf TomTom rapporteerde in de ochtend een kwartaalverlies van bijna een half miljard euro. Het aandeel stond 1 procent in de plus. Daarmee herstelde het fonds zich van een koersval van 5 procent kort na opening van de handel.

Uitzender USG People NV stond een half procent hoger op 11,30 euro per aandeel. Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal een onderliggende winst van 21 miljoen euro. Dat was iets minder dan de verwachting van analisten.

Fietsen
Fietsenfabrikant Accell zag de winst in het eerste halfjaar met 13 procent stijgen naar dik 27 miljoen euro. Het aandeel noteerde dik een procent in de plus.

De euro noteerde 1,4395 dollar, tegen 1,4365 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 99,44 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder tot 118 dollar per vat.

ANP